Reviews
03 november 2014 - Ron Smeets

Eerste indruk Samsung Galaxy Alpha (video) Samsung kiest voor design, maar wel met een prijskaartje

De Galaxy Alpha werd twee maanden geleden officieel aan de wereld voorgesteld en het toestel markeerde Samsung's eerste stappen op weg naar een nieuw design voor al haar (high end) smartphones. Enkele weken later gevolgd door de Galaxy Note 4 die hetzelfde design omheslde.

De meest opvallende verandering is de aanwezigheid van een degelijk aluminium frame waardoor het bekende, en door velen vervloekte, plastic gekraak verleden tijd is. De Galaxy Alpha is behoort met zijn 4.7 inch scherm tot de compacte smartphones van dit moment. Op het prijskaartje is dat helaas niet terug te zien. Mijn eerste indruk kun je in onderstaande video bekijken.

Helaas, ik kan er niets meer van maken. Ja, de Galaxy Alpha is qua ontwerp een mooi toestel, mits je het cameradesign en -positionering aan de achterzijde even buiten beschouwing laat, maar daarover heb ik bij vrijwel alle Samsung's wel iets te klagen.

Maar voor een compacte smartphone, die zoals gezegd moet concurreren met toestellen als de Xperia Z3 Compact, LG G3 S en de iPhone 6 is de prijs kwaliteit gewoon niet in orde. 600 Euro (rond de 570 in de winkels op dit moment) is dan gewoon te veel. Natuurlijk, de iPhone 6 is duurder, maar dat is al jaren zo. Ben je geen iPhone fan en op zoek naar een compacte smartphone, dan ben je beter uit met, bijvoorbeeld, de Xperia Z3 Compact die minimaal 100 Euro goedkoper is of de LG G3 S die nog veel goedkoper is.

Qua specs is de Galaxy Alpha zeker ook niet zoveel beter dan bovengenoemde voordeligere concurrenten. Het scherm heeft een 'eenvoudige' HD resolutie en de camera is ook van een iets meer dan gemiddelde kwaliteit. Verder moet ik ook constatteren dat de accu van de Galaxy Alpha het beduidend minder lang uit houdt dan die van de Xperia Z3 Compact.

Kortom, Samsung is zeker op de goede weg qua design, en de Galaxy Note 4 bewijst dat nog meer, maar de Galaxy Alpha zou ik links laten liggen wanneer ik op zoek was naar een compacte smartphone met een fraai design. Daarvoor is hij gewoon te duur en presteert hij te matig in verhouding tot de aanschafprijs.

Enkele foto's van de Galaxy Alpha:

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.