Toestellen
11 juni 2009 - Ron Smeets

Eerste indruk Nokia N97

De eerste keer dat ik de Nokia N97 in mijn handen had was op dinsdag 2 December toen het toestel voor het eerst aan de verzamelde pers op Nokia World in Barcelona getoond werd. Ik had, na een half uurtje met een van de prototypes gespeeld te hebben al meteen zoiets van 'wow', dit wordt na twee jaar weer eens een N-Series model waar je reikhalzend naar uit kunt kijken.

In de maanden die volgden heb ik nog regelmatig een N97 in mijn handen gehad en het prototype gelijdelijk zien uitgroeien tot het toestel dat ik op dit moment in mijn handen heb. Ja, inderdaad, gisterenmiddag stopte er weer eens een koerier voor mijn deur met een pakketje. Van Nokia dit keer, met daarin een gloednieuwe en kakelverse N97. Ik ben natuurlijk meteen, en tot diep in de nacht, met het toestel gaan 'spelen'. Vandaar dat jullie sinds gistermiddag ook geen postings meer van mij gezien hebben ;-) Mijn eerste indruk: nog steeds Wow!

De Nokia N97 is een echt multimedia monster. 32GB intern geheugen, een 5 megapixel camera met Carl Zeiss objectief en video-opname functie, een 3.5 inch Wide (16:9) Touchscreen display, Symbian S60 5th (TOUCH) Edition OS, Navigatie (Nokia Maps), WiFi, de bekende degelijke Nokia 'bouw' en een qwerty toetsenbord moeten gaan zorgen voor een ongekende multi-media ervaring waarbij je nog bijna zou vergeten dat je met de N97 ook kunt bellen en SMS-en ;-)

Bij het openen van de doos valt op dat Nokia alles erin gestopt heeft wat nodig is. Toestel (ahum), lader, adapter voor de standaard Nokia autolader (als je die al hebt), USB kabel, een ietwat vreemd vormgegeven stylus, een Stereo headset (bekabeld), CD met PC Suite software, een snelstart handleiding en een poetsdoekje om regelmatig de vingervlekken van het touschreen display te kunnen vegen.Nokia-N97-Compleet

Maar goed, het belangrijkste is natuurlijk het toestel zelf. SIMkaart en de Accu erin en hoppa, gaan met die N97 ;-) Een van de meest gelezen beperkingen van de N97, voorafgaand aan de lancering van het toestel, had te maken met de wellicht ietwat 'krappe' processorcapaciteit. Het opstarten en laden van de inhoud van het homescreen duurde bij mij (drie keer getest) respectievelijk een halve minuut (opstarten) tot ca. twee minuten (laden van de widget-info). Dat laatste is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de netwerk kwaliteit op de plek waar je je bevindt. Over het algemeen oogt de N97 niet trager dan andere recente Nokia's zoals de E71 of E75 maar hij is wel beduidend sneller dan de N96 en de 5800XM. Het touchscreen reageert goed en is ook zeer goed te bedienen met je vingers waardoor je de vreemde, kleine, brede, stylus niet of nauwelijks nodig zult hebben. Of je moet het gewend zijn natuurlijk.

Het aanpassen van het Homescreen is een aardige feature. Ik heb, als 'niet-Facebooker' die Widget direct vervangen door eentje van een nieuwsservice. Dat ging probleemloos en is ook bijzonder makkelijk om te doen. Nokia heeft de N97 softwarematig ook behoorlijk compleet uitgerust. Tools als Qik (live mobiel video streamen), een FM zender (muziek streamen naar je FM Radio), YouTube, Bloomberg newsm JoikuSpot en Boingo (WiFi connectie software) zijn standaard geinstalleerd. Ik mis Twitter, maar die kun je dan wel weer via de Ovi Store downloaden.Nokia-N97-Front-st

De 5 Megapixel camera is inmiddels een bekende in de Nokia familie. De N82 had 'm als eerste en in combinatie met de Xenon flitser op dat toestel kun je daarmee, in mijn ogen, nog altijd de beste foto's maken (met een mobieltje). Het opstarten van de camera nadat je de lenscover geopend hebt duurt ongeveer zes seconden. Mwah, kon beter. Daarentegen is de sluitervertraging nagenoeg verwaarloosbaar en ook de focus en het opslaan van een foto gaan relatief snel. De kwaliteit van de foto's en video's is bijzonder goed.

Over de geluidskwaliteit van de muziekspeler hoef je ook niet bang te zijn. Daar doet de N97 zeker niet onder voor de betere Walkmanphones en/of de iPhone. Ronduit schitterend. Ook de externe speakerkwaliteit is prima hoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik nooit muziek luister via de externe speakers omdat ik dat nu eenmaal irritant vind voor anderen om mij heen. Ik rij met m'n iPod op 10 wel door de straten in mijn Volkswagen (oh, wat burgerlijk hoor ik sommigen al denken). Nee, zonder gekheid, als muziekspeler kan de N97 perfect dienst doen en dankzij de 32GB opslagruimte (plus eventueel nog 32GB aan microSD) kun je er ook redelijk wat muziek, en niet te vergeten films, op kwijt. De kwaliteit van de display is overigens goed genoeg voor het bekijken van films en ander videomateriaal maar het is toch een beetje jammer dat Nokia er een TFT in gestopt heeft en nog geen OLED.

De Navigatie (Nokia Maps) heb ik nog niet getest. Wel even opgestart. Ik denk dat veel N97 gebruikers snel op zoek zullen gaan naar alternatieven voor de relatief dure Nokia Maps abonnementen (169 Euro / 3 Jaar). Het goede nieuws is dat iedereen die in Nederland en België een N97 koopt er meteen voor een jaar Navigatie bij krijgt. In hetzelfde pakket zit overigens ook een Voucher voor de Nokia Music Store (25 euro volgens mij).Nokia-N97-Maps

Het instellen van de mail zal, voor iedereen die inmiddels de E75 kent, iets tegenvallen. Je moet als vanouds namelijk weer zaken als de mailservernamen, verbindingstype etc instellen. Bij de E75 heb je doorgaans genoeg aan je E-mail adres (login naam) en password. De rest regelt de Email wizard van de E75 zelf. Jammer dat dit (nog) niet in de N97 zit. Enfin, na een minuut of twee was mijn mail ingesteld en het werkte daarna ook meteen. Helaas maakt onze mailserver gebruik van een user certificate voor de beveiliging van uitgaande mail en krijg ik dus bij elke uitgaand mailtje de vraag of ik het certificaat wil accepteren. Helaas is er geen optie om het 'blijvend' te accepteren. Wellicht ook een actiepunt voor een volgende firmware update. Mijn E75 had dat probleem (met dezelfde mailserver) namelijk al niet meer. Navraag bij Nokia leert dat de mail software inderdaad bij de eerste Firmware update vervangen wordt door de eenvoudige (E75) versie.Nokia-N97-Email

Een ander punt van aandacht is het qwerty toetsenbord bespreken. Nokia heeft ervoor, omwille van het degelijke design en het gebruiksgemak (meer ruimte tussen de toetsen) gekozen om een toetsenbord met (slechts) drie rijen toetsen in de N97 te monteren. Dat heeft tot gevolg dat men enkele concessies heeft moeten doen voor de layout van het toetsenbord. Zo heb je geen rij met numerieke toetsen (invoeren via de alt-toets, rechtsonder) en zit de spatiebalk niet in het midden van de onderste rij toetsen. Daarover heb ik al meerdere malen met ontwikkelaars en andere medewerkers van Nokia gesproken (ook in December al) want ik denk dat dit erg wennen zal zijn voor iedereen die een beetje kan typen (en dus niet bij iedere letter op het toetsenbord hoeft te kijken). Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik, na een uurtje of 12 gebruik, zelf al bijna gewend ben aan de ietwat vreemde positie van de spatiebalk, dus dat lijkt goed te komen. Echter wat mij nu ook is opgevallen is het feit dat op het toetsenbord (ook via de 'Alt' optie) de 'punt' en de 'komma' ontbreken. Vooral die eerste is een echt gemis. Je moet een 'punt' namelijk selecteren via het menu met speciale karakters onder de 'Sym(bol)' toets. Erg lastig bij het intypen van mails, e-mail adressen en url's. Hier ga ik, ben ik bang, (voorlopig) ook niet aan wennen. UPDATE (14u50): Tja, spelen in de nachtelijke uuurtjes heeft ook z'n nadelen ;-) Ik was er helemaal van uitgegaan dat de toets naast de 'L' een 'dubbele punt' was met een 'accent' als 'Alt'-functie. NIET DUS. Daar zit namelijk de 'punt' die ik niet kon vinden en als je op de 'Shift' drukt krijg je een 'komma'. Bedankt iedereen die wel wakker was ;-)))Nokia-N97-Keyboard-a

Rekening houdend met het feit dat de N97 natuurlijk een behoorlijk uitgebreid toestel is met veel functies, extra's én een slide-out toetsenbord valt het gewicht en de handelbaarheid van het toestel mij nog alleszins mee. Door het Widescreen display is men er in geslaagd het toestel niet te breed te maken waardoor het goed in de hand ligt.

Over de accu kan ik ook nog weinig zeggen. Toen ik het toestel gisteren opstartte was de accu voor ca. 80% gevuld. Na ongeveer 3 uur intensief 'spelen' (ook Maps, WiFi en dergelijke) had hij nog ca. 30% over. Vannacht heb ik hem aan de lader gehangen en sinds vanochtend ben ik er weer mee bezig (niet zo intensief als gisteren) maar zie ik nog geen verandering in de status van de accu. Hij geeft nog steeds 100% aan.

Tot zover mijn eerste indruk van de N97. Hoop dat jullie er wat aan hebben.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.