Toestellen
28 oktober 2009 - Ron Smeets

Eerste indruk Nokia N97 met Firmware 20.0.019

Ik heb zojuist firmware verse 20.0.019 op mijn N97 geinstalleerd. Ja, dat is de software versie waarvan Nokia tijdens de soft-launch van het toestel (in Juni) al zei dat hij in Augustus uitgerold zou worden. Enfin, het is dus eind Oktober geworden. Gezien de diverse bugs die de afgelopen drie maanden boven water gekomen zijn heb ik met dat uitstel op zich niet zo'n probleem. Mits alle problemen nu dus ook opgelost zijn. We zullen zien.

Het updateproces duurde in totaal zo'n 10 minuten. Als je een backup maakt van tevoren dan ben je natuurlijk iets langer bezig, afhankelijk van hoeveel data er gekopieerd moet worden.

Nadat het update proces voltooid was bleek al gauw dat er sommige data verloren was gegaan. Alle foto's, contacten etc stonden er gewoon nog op. Ook mijn muziek, maar daarvoor moest ik wel de muziekbibliotheek eerst opnieuw initialiseren. Dat ging niet meteen helemaal vlekkeloos, maar daar kom ik zometeen op terug. Een backup maken voordat je Firmware 20.0.019 installeert is niet strikt noodzakelijk, maar wel aan te raden. Er kan natuurlijk altijd nog iets mis gaan tijdens het update proces waardoor je het toestel hard moet resetten en dan ben je wel alle data kwijt. Wat ik ook opnieuw moest instellen was de indeling van het Homescreen. Na de update stond alles weer zo ingesteld alsof hij net vers uit de doos kwam.

De eerste negatieve ervaring met de nieuwe firmware liet, zoals ik hierboven al even aanstipte, niet lang op zich wachten. Tijdens het controleren of mijn muziek nog op het toestel stond, wat dus niet het geval leek, liep hij vast op het moment dat ik de muziekbibliotheek opende. Een herstart was weliswaar niet nodig, maar pas na ruim een minuut was mijn N97 weer 'aanspreekbaar' om vervolgens met de melding 'Zoeken naar muziek en podcasts' weer een tijdje 'stil' te staan. Zo'n drie minuten later kwam vervolgens de melding dat de muziekbibliotheek was bijgewerkt met 55 nieuwe nummers. De muziek die ik voor Firmware Update ook al erop had staan. Uhmm, maar als het toestel dus al drie minuten nodig heeft voor 55 liedjes, hoe moet dat dan als je er 2.000 of nog meer op hebt staan? iemand al ervaring mee? Nokia-N97-FW20-b

Vervolgens heb ik eerst maar even de GPS en Maps applicaties getest. Dat leek aanvankelijk ook niet goed te gaan. Na het opstarten van Maps heb ik ruim 10(!) minuten gewacht op een GPS fix. Die kwam er helaas niet. Ook niet toen ik het probeerde via de 'Lokatie Applicatie'. Dan maar even Maps herstarten, toch? Mooi niet dus. De applicatie liep vast en kort daarna gevolgd door het toestel. Dan maar een complete herstart dus. Dat ging wel nog zonder dat ik daarvoor de accu eruit hoefde te halen (zoals dat bij sommige andere systeemcrashes het geval is). Na de herstart heb ik direct de Maps applicatie weer opgestart en tot mijn (blije) verbazing duurde het toen snog geen tien seconden voordat de N97 een GPS fix had. Daarna heb ik nog diverse keren probleemloos de Maps applicatie afgesloten en opnieuw opgestart. De GPS fix was telkens binnen vijf tot vijftien een feit. Ik ga er vooralsnog vanuit dat de eerste opstartproblemen wellicht iets te maken hadden met het ophalen van mijn Nokia Maps licentie na de SW update of iets dergelijks. Het probleem heeft zich in de uren daarna in ieder geval niet meer voorgedaan.

Wat ik ook direct getest heb is de snelheid van het toestel en de User Interface bij het openen en draaien van meerdere applicatie's in de achtergrond. Ik opende achtereenvolgens de Browser, Tweets60, Maps, Email, N97 Kompas, de Camera en de Muziekspeler. Tussendoor schakelde ik regelmatig tussen de diverse applicaties en dat ging best goed en ook redelijk snel. Echter toen ik de achtste en negende applicatie opende bleek dat het toestel, uit zichzelf, andere applicaties die nog in de achtergrond draaiden gesloten had. Ik ben er nog niet uit of dat een bug of een feature (om de performance van het toestel op peil te houden) is. Ik heb niet de indruk dat het telkens dezelfde applicaties zijn die gesloten worden op het moment dat er meer dan zes apps open staan. De ene keer was het de Maps, dan weer de Camera, de Browser, Email of Tweets60. UPDATE (14u30): Dit fenomeen is dus een feature en geen bug. Het afsluiten van (idle) applicaties is onderdeel van het Active Memory Management. Als het toestel daardoor beter gaat presteren lijkt mij dit wel een aanwinst. Van de andere kant komt het natuurlijk ook maar zelden voor dat je de Maps, Browser, Email, Muziekspeler, een Twitter client, de camera en eventueel nog meer applicaties tegelijkertijd nodig hebt. Nokia-N97-FW20-a

Al met al moet ik wel zeggen dat de User Interface mijn N97 met de nieuwe firmware weer een beetje sneller (vloeiender) oogt. Ook het touchscreen lijkt, ondanks dat het nog steeds een resistive display is (tja, dat los je ook niet met een Firmware update op ;-))), weer iets beter en vloeiender te reageren. Vooral het scrollen door lijsten met foto's, muziek en dergelijke gaat veel sneller. Na enkele opstartproblemen ga ik de nieuwe firmware de komende dagen eens wat intensiever gebruiken en dan kom ik er zeker nog op terug.

Tot zover mijn eerste indruk van de nieuwe, langverwachte, Firmware voor de Nokia N97. Natuurlijk hoor of lees ik graag van andere N97 bezitters die hun toestel al geupdate hebben of dat nog gaan doen of zij bovenstaande problemen na het updaten ook herkennen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.