Toestellen
16 april 2009 - Ron Smeets

Eerste indruk Nokia E75

Hij zou eigenlijk dinsdag al gekomen zijn maar uiteindelijk stond de Belgische koerier die mij een Nokia E75 kwam afleveren gisterochtend rond 11u15 voor de deur. Eigenlijk net op het moment dat ik op weg ging naar Amsterdam voor The Next Web.

Maar goed, ik heb het toestel natuurlijk snel nog even uitgepakt (Nokia had er een paaskadootje van gemaakt ;-)) en onderweg naar de Randstad in de auto verder geinstalleerd en opgeladen. Hier alvast mijn eerste indruk van het toestel, na ruim 12 uur gebruik.

Zoals ik in Barcelona ook al opmerkte zal de E75 vooral bedoeld zijn voor de zakelijke gebruiker die op zoek is naar een compact toestel dat wel geschikt is om regelmatig mee te mailen of andere activiteiten uit te voeren waarvoor een fysiek toetsenbord wel heel erg handig kan zijn.

Daarnaast heeft de E75 ook een standaard numeriek/SMS keypad. Handig voor de 'ouderwetse' mobiele beller. In ruil daarvoor is het display natuurlijk wel iets kleiner als je misschien zou willen maar ja, je kunt natuurlijk niet alles hebben. Het scherm heeft een prima contrast en is ook goed te lezen in de volle zon maar valt met een diagonaal van 2.4 inch natuurlijk in het niet bij de meeste concurrenten zoals de Sony Ericsson X1 en de HTC Touch Pro2.

Het instellen van Email accounts gaat is echt super eenvoudig, of zoals Nokia het zegt: Appeltje, eitje. Het enige dat je moet weten is je Email adres en login wachtwoord. Het toestel, of beter gezegd de installatie software van de Email applicatie regelt verder de rest. Binnen enkele seconden komen de eerste emails al binnen.

Het qwerty toetsenbord is bijzonder gebruiksvriendelijk. De toetsen zijn lekker groot en goed gepositioneerd. Als ik het gebruiks- en typgemak vergelijk met de iPhone, de BlackBerry Bold, Curve, de E71 en de Sony Ericsson X1 dan zou mijn rijtje cijfers er als volgt uit zien. iPhone: 3, BB Bold: 8.5, BB Curve: 8, E71: 8.5, X1: 6 en de E75: 9.

De E75 is dus duidelijk bedoeld voor de zakelijke beller die, onder andere, zijn (Exchange) agenda en email mobiel wil kunnen benaderen en beheren. Wie echt goeie foto's wil maken met zijn mobieltje is bij de E75 aan het verkeerde adres. De 3.2 megapixel camera werkt best goed, maar je moet het doen met een relatief hoge sluitervertraging en een enkele LED flitser, maar zoals gezegd, dat is niet het segment waarbinnen Nokia met de E75 wil scoren. Daarentegen heeft hij wel weer een normale 3.5mm headset aansluiting en Stereo Bluetooth.

Tot slot, ik had al gemeld dat de E75, zeker gezien het feit dat het een slider is met een fullsize qwerty toetsenbord, toch nog behoorlijk compact vormgegeven is. Hij is echter wel wat aan de zware kant: 139 gram.

Mijn eerste indruk is over het algemeen zeer positief. Natuurlijk kan ik nog weinig roepen over het uithoudingsvermogen van de accu, maar na ruim 10 uur gebruik met regelmatig mailen, af en toe bellen en veel 'spelen' is de batterij nog steeds voor meer dan 80% gevuld.

Nokia-E75-Front-Open
Nokia-E75-Back
Nokia-E75-Pakket

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.