Toestellen
17 november 2008 - Ron Smeets

Eerste indruk Motorola Zine ZN5

Afgelopen week ontving ik een bijzonder toestel waarover de afgelopen maanden al veel gezegd en geschreven is en dat de redder in nood zou moeten worden voor het veelgeplaagde Motorola; de Zine ZN5.

Ik ben nog druk bezig met een diepgaande test van het toestel en dan vooral de ingebouwde 5 Megapixel Kodak Camera waarvan ik later deze maand uigebreid verslag zal doen. Vandaag wil ik mijn eerste indrukken van het toestel alvast met jullie delen. En daar zijn ook voldoende redenen voor.

Nadat ik de Zine uitgepakt had wilde ik natuurlijk allereerst de Camera even uittesten want dat is toch de key feature van de ZN5 die door Motorola en Kodak samen ontwikkeld is. Mijn eerste indruk van de 5 megapixel camera was bijzonder positief. Hij start snel op en heeft eigenlijk bijna geen (noemenswaardig) sluitervertraging. De kwaliteit van de gemaakte foto's is ruim voldoende te noemen. Wel viel mij op dat de flitser bij het maken van foto's in donkere ruimtes ('s avonds, binnen bij kunstlicht) nogal wisselvallig presteert. Hij flitst niet altijd even fel waardoor het resultaat nogal kan variëren. Wellicht is dat een instelling die ik nog niet ontdekt heb maar daar kom ik dan later nog wel op terug.

Tijdens het testen viel mij op dat ik regelmatig de pincode van mijn SIMkaart opnieuw moest intoetsen als ik het toestel uit mijn broekzak haalde. Een instelling? Nee, helaas niet. Na enig zoekwerk bleek dat het toestel op willekeurige momenten vanzelf besloot te rebooten. Niet omdat ik (onbewust) de aan-uit knop indrukte maar schijnbaar zonder aanwijsbare reden. Totdat ik er achter kwam dat het toestel bij elk klein schokje of tikje reageerde met een vrijwillige reboot. Zeer irritant.

Nader onderzoek wees uit dat het probleem bij het contact tussen de accu en het toestel lag. Er zat net iets teveel speling tussen waardoor de accu bij het minste of geringste het contact met het toestel verloor met een reboot tot gevolg. Nadat ik een stukje driedubbelgevouwen papier tussen de accu en het toestel gestopt had was het probleem verholpen. Ik ben benieuwd of dit probleem straks ook bij de winkelversies van de ZN5 zal opduiken maar iedereen die straks de Zine wil kopen kan dit maar beter even proberen. In onderstaande video kun je zien hoe je het kunt testen.

http://www.youtube.com/watch?v=aNzoKyh369s
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.