Toestellen
31 oktober 2011 - Ron Smeets

Eerste indruk iPhone 4S; Siri is fun maar de accu soms niet

Vrijdag heb ik mijn review exemplaar van de iPhone 4S bij Apple opgehaald. Daar kreeg ik ook meteen een korte demo van de belangrijkste nieuwe features, als hulp voor mijn review ;-)

Inmiddels, na zo'n 72 uur (minus enkele uren slaap en wat andere werkzaamheden :-)) met het toestel gespeeld te hebben kan ik jullie alvast een indruk geven van mijn eerste ervaringen met Apple's nieuwste smartphone. De titel vat de conclusie die ik aan het eind van deze eerste indruk trek al prima samen; Siri is, ook zonder Nederlandse taal en -content support, fun om te gebruiken, maar de accu soms niet.

Eerste indruk iPhone 4S, design en de accu

Over het design van de iPhone 4S hoef ik niet veel te zeggen. Het toestel ziet er namelijk exact hetzelfde uit als zijn voorganger. Uiterlijk is er alleen iets veranderd aan de antenne (die is, mede naar aanleiding van de 'Antennagate' ervaringen) compleet opnieuw ontworpen. Daardoor is ook de positie van de knoppen aan de linker zijkant ietsje verschoven. De schakelaar om het profiel op 'stil' te zetten en de volumetoetsen zijn 1 a 2 milimeter naar beneden geplaatst vanwege de extra uitsparing die Apple voor de nieuwe antenne heeft moeten toevoegen, net daarboven. Dat betekent wel dat sommige iPhone 4 hoesjes niet meer helemaal goed zitten als je die voor de iPhone 4S wilt gebruiken. Ofwel, dat gaat je dan weer geld kosten ;-)

De 'S' van de iPhone 4S staat voor 'Speed' (of 'Snelheid'). In het dagelijks gebruik zul je dat, vergeleken met de iPhone 4, zeker merken. Applicaties starten sneller en de UI van iOS 5 reageert over het algemeen ook nog iets soepeler en vloeiender. Wanneer je overstapt vanuit de iPhone 3GS of 3G dan is het snelheidsverschil nog veel groter. Omdat de meeste bestaande iPhone gebruikers, met een 2-jarig abonnement, waarschijnlijk nog een iPhone 3GS of 3G hebben is dat zeker een factor om rekening mee te houden wanneer je aan het eind van je abonnement overweegt om weer een iPhone te kopen, en wederom bereid bent om flink in je buidel te tasten voor het toestel en/of abonnement natuurlijk ;-)

De camera van de iPhone 4S is nu een 8 megapixel versie waarbij Apple ook een nieuw objectief gebruikt heeft. Bovendien kan de camera van de iPhone 4S nu ook in full HD (1080p) filmen. Bij de vorige versie was dat nog 720p HD. De foto's en video's die je met de camera kunt schieten zijn van een bijzonder goede kwaliteit. De HDR functie (die ook al op de iPhone 4 beschikbaar was) is soms een groot voordeel, maar soms ook niet. Op de volgende pagina zie je al een paar foto's en een full HD video. Ik publiceer binnenkort nog een apart artikel met vergelijkende foto's en video's van de iPhone 4S en de iPhone 4, de Nokia N8, de HTC EVO 3D en de Sony Ericsson Xperia Arc S. Daarbij zal ik ook enkele foto's en video's posten die in de avond (bij weinig licht) gemaakt zijn. Vooral de kwaliteit van de camera van de HTC heeft mij bijzonder positief verrast, maar daarover later dus meer.

Helaas heeft de iPhone 4S ook een groot nadeel: het uthoudingsvermogen van de accu. Ik heb mijn exemplaar vrijdagavond volledig opgeladen tijdens het instellen waarbij het toestel gekoppeld was aan mijn MacBook Pro (via iTunes) om contacten, agenda, muziek en video te synchroniseren, enkele nieuwe apps te installeren en iCloud in te stellen. Daarna ben ik een aantal uren gaan 'spelen' met het toestel. Bellen, muziek luisteren, GPS gebruiken etc. Feitelijk heb ik de iPhone 4S dus een uur of vier zeer intensief gebruikt. Daarna bleek dat de accu nog maar 28% van zijn oorspronkelijke (100%) 'power' over had. Dat voorspelde dus niet veel goeds en na een korte online zoektocht bleek ik zeker niet de enige te zijn die dit nadeel ontdekt heeft. Mijn eerste ervaring met het uithoudingsvermogen van de iPhone 4S accu was dus ronduit slecht te noemen.

Echter, ik zie online ook diverse meldingen van gebruikers die wel tevreden zijn en die ook zeggen dat het toestel bij gemiddeld tot intensief gebruik, makkelijk het eind van de dag haalt. Natuurlijk baseer ik mijn ervaringen op een eerste indruk, na 24 uur. Zaterdag heb ik het toestel nogmaals helemaal opgeladen en na 36 uur stond die op 72%. Daarbij moet ik wel nog even aantekenen dat ik de iPhone 4S in die periode duidelijk minder intensief gebruikt heb, maar Siri, WiFi, GPS en Bluetooth stonden wel allemaal aan (in de achtergrond) maar werden niet continu gebruikt. Onderweg had ik onder andere geen actieve WiFi verbinding en dat scheelde volgens mij een hele slok op een borrel. Online zie ik deze wisselende ervaringen met het uithoudingsvermogen van de iPhone 4S ook her en der opduiken. Ik zal de accuprestaties zeker in de komende weken goed in de gaten gaan houden. Vooralsnog denk ik dat de actieve WiFi verbinding een van de problemen is. Dat was namelijk de enige echte onderscheidende factor bij de eerste twee acculadingen van mijn iPhone 4S. Helemaal zeker kan ik dat natuurlijk nog niet zeggen en meer daarover volgt ongetwijfeld in mijn uitgebreide review.

Gisteren kwam ik nog een vreemd fenomeen tegen. Nadat ik een van de door Apple zelf voorgestelde applicaties (om de prestaties van de A5 processor te testen) geinstalleerd en gebruikt had, Djay (zie afbeelding hierboven), viel het geluid weg. Het toestel 'rinkelde' niet meer en ook bij het afspelen van muziek of wanneer ik typte (de toetsenklik) kwam er geen geluid meer uit de externe speakers. Enkele keren schakelen van 'geluid' naar 'stil', en weer terug, met de knop aan de zijkant bood slechts deels soelaas. Soms was het geluid dan weer even hoorbaar maar verdween het ook weer na enkele seconden of minuten. Ik ben er nog niet achter of dit een specifiek probleem is van mijn review exemplaar maar ik heb de vraag / het probleem wel al even bij Apple aangekaart. Een reactie heb ik nog niet gekregen maar ik zal ook dit in de gaten gaan houden tijdens het testen, de komende dagen en weken.

Eerste indruk iPhone 4S, Siri en conclusie

Zoals ik ook al in de titel schreef; Siri is fun. Het beste voorbeeld dat ik hierbij kan aanhalen is mijn eigen vriendin. Zij heeft helemaal niets met al die (smart)phones die continu bij mij op de deurmat vallen ;-) Als ik wel eens enthousiast ben over bepaalde functies van een nieuw toestel en dat met haar wil delen, dan is haar reactie doorgaans eentje van schouders ophalen en antwoorden 'Wat moet je daarmee?' Recente voorbeelden: 3D filmen en -video kijken op een smartphone, de ongelofelijk goede UI en functionaliteit van MeeGo en mijn enthousiasme over Windows Phone 7.5. Allemaal zaken waar mijn vriendin echt niet warm kon lopen. Hoe anders was dat bij mijn demonstratie van Siri. Dat vond ze meteen leuk en ze ging ook meteen 'meepraten' en allerhande vragen en opdrachten bedenken.

Wat ik met bovenstaande annecdote over mijn vriendin natuurlijk probeer duidelijk te maken is dat Apple er (toch) weer in geslaagd is een nieuwe functie toe te voegen die het gebruik van hun iPhone 4S een nieuwe dimensie geeft. Zowel qua praktisch gebruiksgemak (het dicteren van agenda afspraken, reminders, instellen van de wekker en nog veel meer), maar zeker ook qua gebruiksplezier. Daar zijn de gasten bij Apple zonder enige twijfel meester in, zonder nu te willen oordelen over het feit of Apple al dan niet de uitvinder daarvan is zoals de boys uit Cupertino vaker (onterecht) claimen. Verder moet ik ook nog wel even kwijt dat voor het goed fucntioneren van de spraakherkenning van Siri de uitspraak (Engels en Duits heb ik getest) erg belangrijk is. Siri herkent veel, maar wanneer Engels of Duits niet je 'native' talen zijn, dan wil het accent nogal eens voor misverstanden zorgen.

Apple kon overigens bij de iPhone 4S demo in Amsterdam niet zeggen wanneer Siri ook Nederlandse taal en -content ondersteuning krijgt. Dat is niet alleen een kwestie van het toevoegen van de 'technische' taalherkenning (en dan vooral de grammatica en het verschil tussen de diverse Nederlandse dialecten per regio), maar zeker ook het opbouwen en koppelen van content. Wanneer je Siri vraagt naar een goed Sushi restaurant in de buurt dan moet die content natuurlijk ook beschikbaar zijn. Apple moet daarvoor een samenwerking aangaan met, in dit geval, partijen die de gegevens van meerdere restaurants kunnen aanleveren, compleet met (gebruikers) beoordelingen. En dat is maar één voorbeeld om aan te geven dat de ontwikkeling van een 'Nederlandse Siri' meer is dan de taalherkenning alleen.

Tot slot moet ik natuurlijk ook nog even terugkomen op mijn lauwe ontvangst van de iPhone 4S tjdens de presentatie op 4 oktober. Die mening staat ik na drie dagen met het toestel gespeeld te hebben nog steeds  als een paal boven water. Het verschil in snelheid tussen de iPhone 4 en iPhone 4S is mijns inziens niet zo groot dat ik nu al zou beslissen bij iPhone 4 aan de kant te schuiven ten faveure van de iPhone 4S. De enige vernieuwingen die de koop van een iPhone 4S volgens mij zouden kunnen beïnvloeden zijn de betere camera, die nu dus video's kan opnemen in full HD (1080p) en Siri. Dat eerste is puur een kwestie van hoe zeer je een ietwat betere camera nodig hebt en Siri wordt natuurlijk pas echt praktisch bruikbaar als de Nederlandse taal en -content support toegevoegd is. Van alle (software feature) vernieuwingen van iOS 5 kun je ook genieten wanneer je de iPhone 4 upgrade naar de nieuwste iOS versie van Apple.

Nee, Apple had er mijns inziens echt beter aan gedaan om bij de introductie van de nieuwste iPhone wat meer diversiteit aan haar smartphone line-up toe te voegen. De tijd was zeker rijp om een grotere iPhone te introduceren, en met groter bedoel ik dan vooral een model met een 4(+) inch display. Dat heeft Apple na een aantal jaren immers ook gedaan met de iPod modellen en hoewel dat natuurlijk een compleet andere tak van sport is (MP3 spelers vs. smartphones) heeft ze dat bepaald geen windeieren gelegd. Bij de iPhone zou dat ook geen onverstandige keuze zijn geweest. Zeker als je kijkt naar de populariteit van toestellen als de Samsung Galaxy S II en  enkele HTC's met hun 4+ inch schermen. Ja, Apple had dan natuurlijk ook heel goed moeten kijken naar het prijspunt van de verschillende modellen. 800+ Euro voor de 64GB versie van de iPhone 4S is al heel veel geld en een iPhone 5 met 4 inch scherm zou dan nog (veel) duurder zijn geworden, maar de boys in Cupertino hadden er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om de iPhone 4S alleen in een 16 en 32GB uitvoering te maken en bij de iPhone 5 (zo zal ik hem voor het gemak maar even noemen ;-)) te kiezen voor een 32 en 64GB model, toch?

Mijn eerste, na drie dagen, conclusie over de iPhone 4S luidt dan ook als volgt. Heb je nog een iPhone 4, blijf die dan vooral gebruiken totdat de volgende iPhone versie verschijnt, of Siri in het Nederlands beschikbaar komt, als je daar echt gebruik van wilt maken. Heb je een iPhone 3G of 3GS en wil je weer een nieuwe iPhone, dan is de 4S zeker het overwegen waard. Het verschil in specs en snelheid is meer dan voldoende om de keuze voor een iPhone 4S te rechtvaardigen. Natuurlijk zou ik wel even heel goed blijven volgen hoe de ervaringen met de accu van de iPhone 4S zich verder ontwikkelen.

Foto's en een video, gemaakt met de iPhone 4S

Hieronder staan een aantal foto's en een video die ik met de iPhone 4S gemaakt heb. Later vandaag zal ik de high-res versies van deze foto's ook toevoegen op het Flickr-kanaal van Mobile Cowboys. Dan kun je een beter beeld krijgen van de kwaliteit van de camera van de iPhone 4S. de video, onderaan deze pagina, kun je natuurlijk het beste full screen in HD (1080p) bekijken, maar dat spreekt wel voor zich ;-)

Ik heb van elke foto een exemplaar geschoten zonder- en met HDR. Als je HDR gebruikt duurt het opslaan van de foto iets langer, maar je ziet het verschil wel duidelijk. Vooral bij foto's waarbij, zoals hieronder, licht door bomen of andere gefotografeerde objecten schijnt. Bij extreem tegenlicht, de vierde serie foto's hieronder, vind ik de HDR foto juist weer iets minder goed. Er verschijnt dan iets van een grijze 'waas' over de foto. De betreffende foto die ik hieronder (de vierde dus) erbij geplaatst heb is tegen de volle zon in genomen.

Je ziet dus telkens twee foto's. De eerste is zonder HDR gekiekt en de tweede met. Ik heb ze verder niet bewerkt, alleen iets kleiner gemaakt en daarbij de laagst mogelijke JPG (hoogste kwaliteit dus) compressie gebruikt.

Foto 1:
28 4S-Foto-1-HDR

Foto 2:
4S-Foto-2 4S-Foto-2-HDR

Foto 3:
4S-Foto-3 4S-Foto-3-HDR

Foto 4 (tegen de volle zon in):
4S-Foto-4 4S-Foto-4-HDR

En een video, geschoten op hetzelfde moment als bovenstaande foto's, maar dan wel in een bos ;-):

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.