Toestellen
20 oktober 2010 - Ron Smeets

Eerste indruk (en videoreview) van de BlackBerry Torch 9800

Morgen presenteert RIM de BlackBerry Torch 9800 op de Nederlandse markt. In een Arnhemse bar vonden de boys van Beste Product enkele dagen geleden al een Nederlands exemplaar van deze nieuwe touchscreen BlackBerry met bijzondere slider vormgeving en fysiek qwerty toetsenbord.

Vandaag kon ook ik even spelen met de Torch en hieronder heb ik mijn eerste indrukken van deze nieuwe BlackBerry verwoord, compleet met enkele live foto's van het toestel en een eerste videoreview van Cowboys Dennis.

Eerste indruk

Het eerste dat mij opvalt is het gewicht van de BlackBerry Torch. Volgens de specs weegt hij 161 gram, maar hij voelt een stuk zwaarder aan. Misschien komt dit ook doordat er natuurlijk niet zoveel 150+ gram toestellen gemaakt worden, maar de Torch ga je zeker voelen als je hem in je (broek)zak stopt.

Gelukkig is BlackBerry bij de Torch afgestapt van het zogenaamde 'Sure Press' touchscreen. Je weet wel, dat aanraakscherm dat je ook echt moest indrukken. Nee, dat was niet bepaald een succesnummer van BlackBerry. Veel klachten van gebruikers die maar niet konden wennen aan het fysiek moten indrukken van een touchscreen om het toestel en de diverse applicaties te kunnen bedienen. De BlackBerry Storm en Storm 2 zijn, dat mag je werl concluderen, vooral dankzij de Sure Press touchscreens geflopt. Enfin, bij de Torch hebben de Canadezen dus voor een 'normaal' capacitief touchscreen gekozen en dat is een hele vooruitgang. BB-Torch-9800-Open

Als je de BlackBerry Torch opstart dan kom je uiteindelijk (ja, het opstarten duurt ook nu weer erg lang, maar dat lijkt inmiddels standaard voor elke BlackBerry), in het startscherm. Daarop staan een statusbalk met info van de provider, het primaite (email)account dat actief is, datum tijd, WiFi signaal etc. Daaronder vind je een smalle menubalk met knoppen voor het instellen van het profiel (geluid), een zoekfunctie (universal search) en het aantal nieuwe berichten. Aanraken is voldoende om de betreffende functie (of berichten inbox) te starten. Als je overigens op de zoekfunctie klikt dan opent, wanneer je het toestel gesloten hebt, meteen een virtueel toetstenbord. Die heb ik nog maar even kunnen testen, maar mijn voorkeur gaat op dit moment nog uit naar het fysieke toetsenbord. Daarvoor moet je het toestel openschuiven. Onder in het display staat nog een menubalk. Als je daar op toetst dan verschijnt het 'oude vertrouwde' BlackBerry menu. Nou ja, wel van BlackBerry OS6 natuurlijk. Onder het display zitten nog de bekende BlackBerry toetsen: bellen, en ophangen (ook de aan-uit toets), menu en 'back'. 

Wat mij echter verbaasde is dat het touchscreen, los van de bovengenoemde functies, voor driekwart leeg is. De BlackBerry Torch 9800 heeft dus een prachtig groot display met een 'homescreen' waar je dus eigenlijk zelf niets mee kunt doen. Dat is jammer want daar zou je natuurlijk prima enkele snelkoppelingen of widgets kunnen plaatsen. Nu moet je altijd eerst een extra handeling, het openen van het menu, doen voordat je bijvoorbeeld de de browser, mediaspeler, Facebook of Twiiter kunt opstarten. Gelukkig wordt voor het virtuele keypad om een numer in te toetsen wel het hele touchscreen gebruikt ;-) Je zult dus niet gauw een verkeerd nummer intoetsen. BB-Torch-9800-Leeg-Touchscreen

De User Inteface van de BlackBerry Torch 9800 werkt zo op het eerste gevoel wel lekker snel en soepel. Datzelfde geldt ook voor het openen en schakelen tussen applicaties. Daar kan ik, in de korte tijd dat ik er mee gespeeld heb, weinig op aanmerken.

BlackBerry heeft de Torch voorzien van een 5 megapixel camera met LED flitser. Daarmee kun je weer wat betere foto's kieken in vergelijking tot andere BlackBerry's, maar het is nog steeds geen hoogvlieger. Zolang je de flitser niet hoeft te gebruiken kun je er ook snel foto's mee maken (lees: zonder noemenswaardige sluitervertraging). Moet je wel flitsen, dan duurt het maken van een foto bijna drie seconden.

Ik heb ook nog even met de webbrowser gespeeld en ook die werkt inderdaad een stuk sneller dan ik tot nu toe gewend was van BlackBerry. Wel zag ik dat de browser wat moeite had om pagina's waarbij de tekst links en rechts 'uit het beeld loopt' goed te schalen. Dat kun je het beste zien aan onderstaande foto. De tekst onder het Samsung logo wordt netjes geschaald op de breedte van het display terwijl de tekst naast het logo gewoon nog uit beeld loopt. Dat is wat lastig als je het zou willen lezen ;-) Ik weet natuurlijk niet of dit een bug is die nog verholpen gaat worden of dat we daarmee zullen moeten leren leven. BB-Torch-9800-Browser-Schalen

De BlackBerry Torch wordt mijns inziens een toestel voor BlackBerry fans die niet zonder fysiek toetsenbord kunnen maar toch een touchscreen toestel willen gebruiken. Het toetsenbord van de Torch is identiek aan dat van de Bold 9700. De toetsen zijn goed bereikbaar en het typt ook lekker, maar dat had ik van een BlackBerry (een enkele Sure-Type uitzondering daargelaten) ook niet anders verwacht. Van de opstaande rand ander het toetsenbord had ik in ieder geval weinig last.

Videoreview en foto's

Cowboy Dennis' videoreview van de Torch 9800:


Foto's van de BlackBerry Torch 9800: BB-Torch-9800-Back BB-Torch-9800-BB-Menu BB-Torch-9800-Favo-Menu BB-Torch-9800-Bottom BB-Torch-9800-fysiek-qwerty BB-Torch-9800-Liggend BB-Torch-9800-Side-a BB-Torch-9800-Side-b BB-Torch-9800-Top BB-Torch-9800-Virtual-Keypad BB-Torch-9800-virtual-qwerty

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.