Toestellen
25 augustus 2011 - Ron Smeets

Eerste indruk en foto's van de Nokia 700 en 701

Gisteren onthulde Nokia de eerste drie Symbian Belle toestellen die over enkele weken in de winkels gaan verschijnen. De Nokia 700 en 701 zijn ook bedoeld voor de Europese markt.

Vandaag kon ik in België met die twee toestellen al even spelen. Het waren nog protoypes, maar dat maakt voor een eerste indruk niets uit. Ik zal echter nog geen oordeel vellen over, met name, de software.

Nokia 700, 710 en Symbian Belle

Allereerst over de toestellen. De Nokia 701 lijkt eigenlijk als twee druppels water op de C7. Doordat de 701 echter geen chrome rand meer heeft heeft hij een iets robuustere uitstraling. Maar als je de C7 kent, dan heb je, uiterlijk, de 701 ook gezien ;-). Verder voelt dit toestel ook weer erg degelijk aan en ook de bouw kwaliteit mag er zijn. De Nokia 701 zal op dat gebeid prima in de smaak vallen bij Nokia fans.

De Nokia 701: Nokia-701-a

De Nokia 700 is beduiden anders vormgegeven. Dunner, iets kleiner en daardoor wat fragieler ogend. Ik zeg 'ogend' want als je het toestel vastpakt dan voel je ook hier weer direct de degelijkheid van een gemiddelde Nokia. Wat wel erg in het oog springt is de speaker aan de onderzijde van het toestel. Ik had telkens het idee dat de 'slider' open stond. De Nokia 700 is geen slider model natuurlijk maar door de vormgeving en positionering van de speaker lijkt het af en toe wel zo.

De speaker van de Nokia 700: Nokia-700-Speaker

Persoonlijk vond ik de Nokia 701 beter in de hand liggen dan de 700. Die laatste is mij net wat te dun, klein en licht, maar wie op zoek is naar een toestel met die eigenschappen kan straks de Nokia 700 zeker als kandidaat meenemen.

Dan de nieuwe Symbian Belle software. Zoals gezegd waren dit nog prototypes en de software is wellicht nog niet helemaal 'final' maar daar kon ik in ieder geval weinig van merken. OK, tijdens de presentatie werd gesproken over zes homescreens en de versie die op de 700 en 701 stond had er (nog) maar vier (foto hieronder). Mogelijk dat dit nog in de final versie van Symbian Belle aangepast moet worden.

Het is duidelijk te merken dat Nokia met Symbian Belle, ondanks dat dit dus een OS is dat over een aantal jaren gaat verdwijnen (voor high-end-toestellen) weer een stap vooruit gezet heeft. Het zijn kleine stapjes als je ze uitsmeert over de afgelopen drie jaar maar goed, vooruitgang is goed, toch?

Bij het scrollen door menu's en foto's is er nagenoeg geen enkele vertraging meer te zien. De toevoeging van het (snelstart) pull-down menu voor het bedienen (aan/uit zetten) van WiFi, Bluetooth, Mobiele Data en het kiezen van een geluidsprofiel is handig en de icoontjes zijn erg mooi ontworpen, maar wat mij betreft had daar ook een GPS button bij mogen staan. Ook dat is een (stroomverslindende) functie die je niet altijd nodig hebt.

De indeling van de (zes of vier dus) homescreens is ook in positieve zin veranderd. Het 'grid' waarop de snelkoppelingen en widgets staan is iets fijnmaziger gemaakt waardoor je de startschermen nog beter kunt 'volproppen' ;-) Verder heb ik in de korte tijd die ik had nog door diverse menu-opties en applicaties gescrolled zonder gekke, of super vernieuwende dingen tegen te komen.

Een groot nadeel vind ik wel dat de lettergrootte van de tekst onder de icoontjes bij toestellen als de Nokia 701 en 700, maar ook de E6, erg ietsje groter mocht zijn. Ik heb in het dagelijks leven nog geen (lees)bril nodig, maar bij het bedienen van deze nieuwe Nokia's ga ik toch twijfelen ;-) In het weergave menu kun je weliswaar kiezen om het letttertype op 'groot' in te stellen, maar daarvan zie je op de homescreens niets terug. Van mij mogen ze dat bij Nokia nog veranderen. Letwel, bij toestellen als de N8, E7 of X7 heb je daar natuurlijk veel minder last van. Die hebben een fysiek groter scherm (of lagere resolutie).

Op de volgende pagina heb ik behalve meer foto's van beide toestellen ook twee korte filmpjes geplaatst waarin iets meer te zien is van het scrollen en andere nieuwe functies in Symbian Belle. Helaas had ik alleen een compactcamera bij me dus de filmpjes zijn niet altijd even scherp gefocused ;-)

De 'kleine lettertjes' op de homescreens: Nokia-700-701-kleinelettertjes

Concluderend. De Nokia 700 enm 701 zijn, zo op het eerste oog, twee typisch Finse toestellen qua bouw en degelijkheid en Symbian Belle is weer een stapje vooruit voor het veelgeplaagde OS. Met andere woorden, het wordt met elke update weer iets beter geschikt voor toepassing op touchscreen toestellen.

Foto's en Video Nokia 700

De Nokia 700:

Nokia-700-Front Nokia-700-Back Nokia-700-Side-a Nokia-700-Side-b Nokia-700-Top Nokia-700-Bottom

Symbian Belle video:

http://vimeo.com/28156840

Foto's en Video Nokia 701

De Nokia 701:

Nokia-701-Menu Nokia-701-Back Nokia-701-Side-a Nokia-701-Side-b Nokia-701-Top Nokia-701-Bottom

Symbian Belle video:

http://vimeo.com/28157245
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.