Toestellen
19 december 2014 - Ron Smeets

Eerste indruk BlackBerry Classic (video) Terug naar af met een 'betere Bold'

Woensdag (17 december) lanceerde BlackBerry haar nieuwste smartphone; de Classic. Daarmee wil de Canadese fabrikant terug naar de basis van haar ooit zo rooskleurige bestaan: Degelijke smartphones met uitmuntende fysieke toetsenborden die met name door de zakelijke gebruikers zeer gewaardeerd worden. Het is daarom ook niet zo vreemd dat de BlackBerry Classic, anders dan de Passport, ontworpen is met de populaire Bold 9900 in het achterhoofd. Maar dan wel een flink verbeterde Bold, aldus BlackBerry.

Met name de accu, het scherm en de prestaties van de browser zijn aangepakt. Tijdens de presentatie werd verder vooral gehamerd op het feit dat dit toestel ontworpen is naar de wensen van de BlackBerry gebruikers die nog over zijn. Die wilden naast een betere accu en snellere browser toch ook heel graag een fysiek toetsenbord. Dat laatste kan ik mij wel iets bij voorstellen. Ik bedoel, wie nu nog een BlackBerry met een fysiek qwerty toetsenbord gebruikt zal waarschijnlijk ook nooit meer kunnen wennen aan een touchscreen toetsenbord. Of daar in ieder geval heel lang voor nodig hebben. Enfin, ik ging afgelopen woensdag naar Frankfurt om de Classic even van dichtbij te bekijken. Het resultaat zie je hier onder.

Na afloop van de presentatie heb ik nog enkele BlackBerry medewerkers gesproken en die konden bevestigen dat de Classic vanaf medio januari ook in Nederland beschikbaar zal zijn; adviesprijs 429 Euro. In principe richt de fabrikant zich nu vooral op landen waar het marktaandeel van BlackBerry nog meetbaar is. Denk naast Noord Amerika en de Arabische landen aan Engeland, Duitsland en Italië. Nederland, en België, komen momenteel nauwelijks in de plannen voor. Hooguit voor bestaande en nieuiwe zakelijke markt en klanten.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.