Reviews
10 juni 2015 - Ron Smeets

Eerste indruk Alcatel OneTouch Idol 3 Op het eerste, en tweede, gezicht een bijzonder fraaie en betaalbare smartphone met een verrassend geluid

Vlak voor het weekend viel een nieuwe smartphone op de deurmat. Geen high-end model van een van de grote merken maar een betaalbare toestel van Alcatel OneTouch; de Idol 3. Om precies te zijn de 4.7 inch versie daarvan.

Toen ik hem uit zijn doos haalde viel mijn oog als eerste op het slanke design, maar uiterlijk zag hij er ook al niet verkeerd uit. Nu is Alcatel OneTouch al geruime tijd bezig met het verfraaien van het goedkope design van enkele jaren geleden, maar met de Idol 3 lijken ze daar voor het eerst echt helemaal in geslaagd.

Nadat ik het toestel opgeladen, voorzien van een simkaart, had was het tijd om een eerste indruk te krijgen van enkele bijzondere specs van de Idol 3. Zo is hij zowel rechtop als ondersteboven te gebruiken. Het toestel heeft aan de boven- en onderzijde een microfoon en speaker. Die luidsprekers zijn overigens van JBL en daar komen de nodige decibels aan geluid uit. Dat dan ook nog eens kraakhelder blijft.

Kortom, genoeg te testen dus. Mijn bevindingen na de eerste anderhalve dag met de Idol 3 kunnen jullie in onderstaande videopreview bekijken.

Intussen heb ik de Idol 3 alweer een paar dagen langer in gebruik en kan ik zeggen dat het uithoudingsvermogen van de 2000mAh accu mij ook bijzonder meevalt. Tot nu toe heb ik telkens makkelijk het midden van de tweede dag gehaald. Daarbij heb ik het toestel gemiddeld intensief gebruikt. Wat foto's maken, surfen, sociale netwerken bijhouden en tussentijds heeft hij af en toe ook als mobiele WiFi hotspot dienst gedaan.

Verder heb ik sinds de opname van de video ook de camera al wat vaker gebruikt. Zoals ik al zei presteert die redelijk goed overdag. Wat mij echter wel is opgevallen is het feit dat de camera in de automatische stand af en toe wat moeite heeft met de juiste belichting. Je stelt scherp op een donker onderwerp. Vervolgens zie je op het scherm dat de camera de belichting aanpast maar wanneer je dan een foto maakt is die toch weer te donker. Van de 10 keer dat ik het geprobeerd heb ging het 9 keer mis. Hieronder staan enkele voorbeeldfoto's (met mijn auto als donkere onderwerp). In HDR mode heb je daar overigens geen last van, maar die instelling is ook bedoeld voor het beter uitlichten van foto's.

De kwaliteit van het scherm, daarover sprak ik in de video ook al, is echt bijzonder goed. Buiten, in de volle zon, doet de Idol 3 niet onder voor de LG G4 en de Galaxy S6 (edge). Sterker nog. Ik heb de indruk dat het scherm van de Idol 3 beter afleesbaar is. Bijna net zo goed als de Xperia Z3 zelfs. Uiteraard is dat iets dat je op een foto moeilijk kunt vastleggen, maar ik heb het toch geprobeerd. Hieronder zie je een foto waarop de vier genoemde toestellen bij elkaar in de volle zon liggen. Op elk toestel is dezelfde foto te zien. Het scherm van de Idol 3 is bijzonder goed afleesbaar.

Dat gezegd hebbende merk je wel dat de resolutie van het Idol 3 scherm (HD, 1280 x 720) iets achter blijft bij dat van zijn duurdere concurrenten. Vooral als je teksten bekijkt (zie tweede foto hieronder). Dat valt echter nauwelijks op in vergelijking met zijn echte concurrenten; betaalbare toestellen met dezelfde schermresolutie zoals de LG Spirit of Lumia 640. Die worden, als het om schermkwaliteit gaat, weggeblazen door de Idol 3.

Tot zover mijn eerste indruk van de Alcatel OneTouch Idol 3. De komende weken ga ik het toestel nog wat vaker, en intensiever gebruiken zodat ik er een definitief oordeel over kan vellen. Vooralsnog kan ik alleen maar zeggen dat de Idol 3 mij in meerdere opzichten positief verrast heeft. De specs zijn uitmuntend voor een toestel van net over de 200 euro en de kwaliteit van het design, de accu, speakers en het scherm zijn ook zeer goed te noemen. De enige tegenvaller tot nu toe zijn de ietwat achterblijvende prestaties van de 13 megapixel camera.

Hieronder staan nog enkele foto's van het toestel zelf plus een overzicht van de belangrijkste specs.

De belangrijkste specs van de Alcatel OneTouch Idol 3 op een rijtje:
- 4.7 inch IPS LCD met Technicolor Color Enhancement en HD resolutie (1280 x 720)
- 1.2 GHz Qualcomm Snapdragon 410 processor met 1GB RAM
- 8 GB geheugen plus microSD optie (max 128GB)
- 13 megapixel camera met autofocus, flitser, HDR optie en full HD video opname
- 5 megapixel front camera met full HD video opname
- Android 5.0 Lollipop
- WiFi, GPS, Bluetooth 4.0
- Afmetingen: 134.6 x 65.9 x 7.6 millimeter
- Gewicht: 110 gram
- JBL Stereo speakers én JBL headset in de doos

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.