Toestellen
02 november 2009 - Ron Smeets

Eerste indruk Acer Liquid

Afgelopen vrijdag presenteerde Acer een aantal nieuwe toestellen die binnenkort (ja, nu wel) in de Nederlandse winkels gaan verschijnen. Daarbij is ook een Android model, de Acer Liquid. Het enige testexemplaar dat momenteel beschikbaar is heb ik vrijdag kunnen meenemen. Tijd voor een eerste indruk. Omdat het hier nog om een prototype gaat moet ik vooraf natuurlijk wel melden dat de software mogelijk nog niet definitief is dus eventuele bugs en andere tekortkomingen op software gebied zal ik niet te zeer benadrukken.

Het allereerste dat opvalt aan het toestel zijn de ronde vormen, het grote capacitive touchscreen display en de modieuze witte kleur. Als het toestel in de winkels verschijnt, ergens in December, zal hij ook in een zwarte uitvoering geleverd gaan worden.

Wat je aan de buitenkant van het toestel natuurlijk niet kunt zien is de razendsnelle 1Ghz Qualcomm Snapdragon processor. Tijdens de presentatie werd echter duidelijk dat die processer in de Liquid 'gelimiteerd' is op 768MHz. Waarom Acer dat gedaan heeft kon men vrijdag geen antwoord op geven. Ik heb het toestel inmiddels zo'n drie dagen in gebruik en ik moet zeggen dat ik weinig last heb van de verlaagde kloksnelheid van de processor. Vergeleken met eerdere Android toestellen hoort de Acer Liquid zeker bij de 'snelsten'.

De Acer Liquid is een relatief breed toestel en dat merk je wanneer je hem met één hand wilt bedienen. Door de ronde zijkanten van het toestel valt de breedte nog ietwat meer op. Bovendien kan hij daardoor iets sneller uit je handen glijden wanneer je het toestel wilt unlocken. Die knop zit namelijk aan de linkerzijde, maar net aan de onderkant van de ronde zijkant. Personen met kleine handen zullen daar wellicht nog wat meer last van hebben. Het ontrgrendelen van het toestel moet bovendien in twee stappen gebeuren. Eerst de unlock button aan de linkerzijde indrukken zodat het scherm oplicht en daarna (niet gelijktijdig dus) de menu tiptoets (rechts onde het display). Door de breedte van het toestel is dat niet echt een soepel uit te voeren handeling. Op de bovenzijde van het toestel zit behalve de 3.5mm audio aansluiting ook een drietal icoontjes die oplichten als er een oproep of SMS  binnenkomt of wanner het toestel aan het opladen is (of moet). Acer-Liquid-Top Acer-Liquid-Side-a Acer-Liquid-Side-b

Onder het display bevinden zich vier tiptoetsen. Van links naar rechts: Home, Search, Back en Menu. Die toetsen zijn goed bereikbaar, hebben voldoende ruimte ertussen en reageren bijzonder goed en snel. Aan de rechterzijde van de Acer Liquid zitten de volume toetsen en een sneltoets voor het opstarten en bedienen van de 5 megapixel camera. Die camera heeft helaas geen flitser maar hij start wel lekker snel op (2 a 3 seconden) en het maken van een foto (de focus-vertraging) duurt, nadat de camera opgestart is, tussen de 2 en 4 seconden. Best acceptabel dus. Jammer is wel dat je voor het maken van een foto altijd de toets aan de zijkant van het toestel moet gebuiken. De Acer Liquid heeft geen touchscreen focus/sluiter bedinening. Ow ja, en als er geen microSD kaart in het toestel zit, dan start de camera wel op maar kun je geen foto's of video's maken. Mijn testexemplaar heeft geen doos maar ik neem aan dat Acer er  wel een microSD geheugenkaartje bij levert. Acer-Liquid-Tiptoetsen Acer-Liquid-Back

Net als HTC heeft Acer ook een custom User Interface voor Android ontworpen. Omdat het toestel dat ik heb een prototype is weet ik niet of dit de definitieve versie is, ik denk het niet, maar wat in ieder geval leuk gedaan is zijn het multimedia- en favorites menu aan de linker- en rechterzijde van de desktop. Die zijn vormgegeven als een soort van scrollwheel menu's. Het multimedia menu is bovendien verdeeld in drie onderdelen: foto's, muziek en video's. Acer-Liquid-UI

Zoals gezegd heeft de Acer Liquid ook een standaard 3.5mm headset aansluiting. Daarnaast kun je ook een Bluetooth Stereo headset koppelen want hij ondersteunt ook A2DP. Mocht je muziek willen luisteren via de externe speaker dan moet je er wel rekening mee houden dat dat slechts een mono versie is.

Omdat de Liquid een relatief breed touchscreen toestel is heeft Acer bedacht om het keypad iets links van het midden te plaatsen. Dat is op zich heel handig bij het eenhandig intypen van telefoonnummers en sms-jes omdat je daardoor niet met je duim helemaal naar de rechterkant van het display hoeft te bewegen. Voor bellers die het toestel niet links- maar rechtshandig bedienen is het echter niet zo handig. Door de breedte van het toestel is het virtuele qwerty toetsenbord wanneer je de landscape modus gebruikt zeer gebruiksvriendelijk. In portrait modus blijft het behelpen. Ondanks dat op het standaard numerieke keypad van het telefoongedeelte ook de (SMS) letters weergegeven worden heb ik niet kunnen ontdekken hoe je met dat toetsenbord SMSjes kunt schrijven. Zoals het er nu uit ziet kan dat dus niet. Wil je veel SMS-en, dan zul je dus moeten wennen aan het qwerty toetsenbord. Acer-Liquid-Keypad

De Acer Liquid heeft een capacitive display. Dat op zich is al zeer positief. Toch vond ik de gevoeligheid en reactiesnelheid van het touchscreen display nog wat tegenvallen vergeleken met andere capacitive touchscreen toestellen. Natuurljk moet ik ook hier weer erbij vermelden dat dat te maken kan hebben met het feit dat ik een prototype aan het testen ben, dus voordat ik hier een definitief oordeel over vel wil ik even afwachten hoe dit straks bij de winkelversie van de Acer Liquid zal functioneren.

Over het algemeen heb ik een relatief positieve indruk gekregen van de Acer Liquid. Helaas heeft Acer mij nog niet de beloofde prijs info van het toestel doen toekomen. De fabrikant staat namelijk bekend als een echte prijsvechter. Ik ben dus zeer benieuwd naar de verkoopprijs van dit toestel.

UPDATE (3-11, 10u15): Inmiddels zijn de verkoopprijzen van de Acer Liquid bekend. Het toestel zal in twee versie in de winkels verschijnen, een 2GB en een 16GB model. Deze kosten (adviesprijzen) respectievelijk 349 en 399 Euro (exclusief abonnement, inclusief BTW). Dat is niet echt duur, maar zeker ook niet spotgoedkoop. Zeker als je bedenkt dat de gemiddelde Nederlandse consument zijn of haar (smart)phone in combinatie met een abonnement(sverlening) voor 0 Euro 'aanschaft'. Het voordeel van een goedkopere losse toestelprijs is natuurlijk wel dat het maandbedrag van het abonnement ook iets lager zal liggen.

Acer-Liquid-Camera-View Acer-Liquid-Back-Open

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.