Toestellen
27 juni 2007 - Ron Smeets

Eerste 'hands-on' reviews van de iPhone

Tja, 'Some guys have all the luck', anders kan ik het niet stellen. Walt Mosberg (Wall Street Journal) en David Pogue (New York Times) hebben de afgelopen anderhalve week met een werkende iPhone op zak mogen rondlopen.

Het resultaat? De eerste twee hands-on reviews van 's werelds meestbesproken nieuwe GSM in jaren, compleet met ruim 5 minuten durende video-reviews (na de klik).

Beide heren trekken ongeveer dezelfde conclusie. De iPhone is zonder enige twijfel een van de mooiste GSM die ooit gemaakt is, met een bijzonder gebruiksvriendelijke User Interface, sublieme audio- en videokwaliteit en een fantastische web- en email browser.

MAAR (ja er zijn d'r een paar) de iPhone is zeker niet de perfecte GSM of Smartphone. Hij ondersteund geen Flash of Java, heeft geen IM-applicatie, geen MMS functie (lijkt mij niet echt een gemis), geen geheugenkaart optie (je zult het dus moeten doen met de 4 of 8GB die ingebouwd zijn) en het virtuele toetsenbord vergt wat tijd om er aan te wennen.

Het grootste minpunt is volgens beiden echter het feit dat de iPhone alleen werkt (gelocked) op de netwerken van AT&T en geen 3G ondersteund. Daar zullen wij over een aantal maanden in Nederland en de rest van Europa geen last van hebben, tenzij Apple hier kiest voor een deal met een van de kleinere Telco's maar dat lijkt onwaarschijnlijk.

Opvallend is wel dat zowel Mosberg als Pogue in hun videoreviews zinspelen op het feit dat het niet mogelijk is om andere SIM-card's in de iPhone te plaatsen. Dit zou dus kunnen betekenen dat de geruchten over een embedded SIM waar zijn. In dat geval is alleen het kraken van de SIM-lock dus ook niet voldoende om de Amerikaanse iPhones hier in Europa te kunnen laten functioneren. 100% duidelijkheid geeft geen van beiden hierover wat er weer op zou kunnen wijzen dat ze, in ruil voor deze exclusieve primeur, een aantal toezeggingen hebben moeten doen over wat ze wel en niet mochten vermelden, wie weet!

David Pogue's videoreview:

Walt Mosberg's videoreview

Walt Mosberg's review.

David Pogue's review.Gerelateerde links:
Voor iedereen die wil weten hoe de iPhone werkt. . .
Youtube filmpjes op de iPhone
AT&T winkels dicht als de iPhone binnenkomt
iPhone gespot in het wild
Marketingplan voor de iPhone??
iPhone ook voor prepay bellers
Ga jij een iPhone kopen?
UMTS iPhone begin 2008 in Europese winkels
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.