Toestellen
23 april 2013 - Ron Smeets

Eerste echte indruk van de BlackBerry Q10

In Londen, op 30 januari, en enkele dagen later in Nederland tijdens BlackBerry Jam, werd de eerste nieuwe BlackBerry met een fysiek toetsenbord, de Q10, ook al gepresenteerd. Helaas was het toestel toen nog (lang) niet 100% functioneel en dus ook niet te gebruiken voor een eerste indruk. Sterker nog, ik mocht hem destijds nauwelijks zelf vasthouden.

Tijdens de TeleVisie beurs, maandag in Nieuwegein, liet BlackBerry weten dat de Q10 zeer binnenkort naar Nederland zal komen. Een exacte datum wilde/mocht/kon de fabrikant nog niet noemen maar met dank aan een inkoopfolder van een distributeur kon ik ontdekken dat het toestel eind mei in Nederland leverbaar is (zie de foto onderaan dit bericht). Hieronder kunnen jullie mijn eerste indruk van de BlackBerry Q10 bekijken.

Wat ik vooraf nog wel even moet melden is het feit dat ik tijdens de uitleg over BlackBerry Balance, de privé en zakelijke profielen die in combinatie met een BlackBerry Enterprise omgeving ingesteld kunnen worden, wat erg enthousiast riep dat je hiermee ervoor kunt zorgen dat je niet lastig gevallen wordt door privé contacten tijdens je werk. Dat klopt niet helemaal. Je ziet je privé mail en messaging meldingen niet, maar vriend(in), vrouw of kids kunnen je natuurlijk wel gewoon bellen en SMS'en. Hetzelfde geldt voor je baas wanneer hij je op zaterdag nodig heeft. In het privé profiel heb je geen toegang tot je zakelijke omgevind. Dit is vooral handig wanneer het toestel ook wel eens in de handen van de kids vertoeft. Enfin, als je de video bekijkt dan snap je meteen wat ik met bovenstaande extra mededeling bedoel. Enjoy!

http://www.youtube.com/watch?v=kDw5YWcc_d8

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.