Toestellen
01 maart 2011 - Ron Smeets

Eerste Chinese namaak op CeBIT al gespot

Ja hoor, ik was vanochtend nog geen drie minuten binnen op de CeBIT of ik liep al tegen de eerste stand met Chinese namaak mobieltjes aan. Zelf had ik nog nooit van het merk Soaye gehoord, maar zo gek is dat niet want de Chinezen staan hier in Hannover omdat ze op zoek zijn naar distributeurs om hun toestellen in de Europese landen uit te gaan brengen.

Of ze daar in zullen slagen en, sterker nog, of hun stand een lang leven beschoren is op de CeBIT van 2011, is nog maar zeer de vraag. Een blik op enkele van hun toestellen zegt genoeg en uit ervaring weet ik dat ze hier in Duitsland snel korte metten maken met dit soort namakers.

De aanvankelijk zeer vriendelijke en redelijk verstaanbare Chinese mevrouw verloor binnen een halve minuut zowel haar goede humeur én een groot deel van haar Engelse woordenschat toen ik haar vroeg waarom sommige Soaye toestellen wel heel erg veel weg hadden van mobieltjes een bekend Taiwanees merk ;-) Toen ze in de gaten had dat ik die toestellen, uiteraard, ook allemaal kende was het enige wat de dame nog kon uitbrengen "we have license in China for these mobiles". Tsja, in China mag je ook ongestraft namaak toestellen maken en verkopen ;-). Wat ze ook nog zei was "inside they different on three points". Ik neem aan dat ze met dat laatste bedoelde dat de toestellen van binnen geen (exacte) kopiën zijn ;-)) Maar ja, dat valt ook niemand op, natuurlijk.

Enfin, ik kreeg uiteindelijk ook géén perskit of informatie over de specs van de Soaye toestellen. De dame wilde eerst weten of ik goede of slechte publiciteit ging geven. Het enige dat ik daarop kon antwoorden was "I write what I see". Daarop lachte ze vriendelijk en na even in het Chinees met haar mannelijke collega overlegd te hebben zei ze "Was nice to meet you".

Hieronder een paar toestellen van Soaye. Ik neem aan dat jullie de gelijkenis met de twee HTC originelen wel zien. De fake HTC HD2 (eerste twee foto's) is ook voorzien van Windows Mobile 6.5 en de namaak HTC Desire (foto's drie en vier) heeft Android (2.1) aan boord. Meer info kreeg ik dus niet en de website van Soaye deed het hier ook niet. Ow ja, en ik zag op de valreep ook nog een fake iPhone achtig toestel (vijfde foto) waarvan het display eigenlijk al door Carglass onder handen genomen had moeten worden ;-))

De namaak HTC HD2: Soaye-HTC-HD2-Fake-a Soaye-HTC-HD2-Fake-b

De namaak HTC Desire: Soaye-HTC-Desire-Fake-c Soaye-HTC-Desire-Fake-b

De namaak iPhone met barst: Soaye-iPhone-Fake-a

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.