Geruchten
29 januari 2013 - Ron Smeets

Eerste BlackBerry 10 op 30 januari al in Engeland te koop?

Morgen, 30 januari, zal RIM officieel de eerste BlackBerry 10 toestellen lanceren. Hoogstwaarschijnlijk wordt de Z10 een van de eerste nieuwe modellen. Sterker nog, als de gelekte informatie van de afgelopen uren juist blijkt te zijn dan ligt het eerste BlackBerry 10 toestel mogelijk dezelfde dag al in de Engelse winkels. Of dat de Z10 is wordt niet gezegd.

Dat zou wat mij betreft een bijzondere prestatie van RIM zijn, mocht men daar inderdaad in blijken te slagen. Veel BlackBerry fans en gebruikers wachten al bijna driekwart jaar op het eerste echt tastbare bewijs dat RIM het juiste 'smartphone pad' weer gevonden heeft. 

Natuurlijk zal uit de eerste ervaringen met BlackBerry nog moeten blijken of dat ook weer tot succes kan en zal leiden. De voortekenen zijn, gebaseerd op hetgeen ik gezien en geprobeerd heb, zeker niet slecht. De grote vraag is echter of BlackBerry 10 niet te laat komt. Ook dat zal in de komende weken en maanden moeten blijken.

Maar goed, wanneer RIM morgen inderdaad bekend maakt dat de presentatie van de eerste BlackBerry 10 toestellen op dezelfde dag plaats vind als de winkellancering, dan zullen de overgebleven BlackBerry gebruikers ongetwijfeld een gat in de lucht springen. Nu nog hopen dat het niet alleen voor de Engelse markt gaat gelden. Ik kan mij niet voorstellen dat RIM Engeland als enige 'primeur' land uitgekozen heeft. Daarvoor zijn Canada en de VS nog te belangrijk voor de fabrikant. Ik zal het wel zien morgen, in Londen.

Terug naar het Engelse gerucnt; In het gelekte document staat duidelijk vermeld dat Vodafone UK de eerste BlackBerry 10 toestellen vanaf 17u00 op 30 januari gaat verkopen. Dat zou kunnen duiden op een pre-order, maar dat wordt weer tegengesproken door de volgende zin waarin expliciet vermeld wordt dat de toestellen niet vóór dat tijdstip geopend en verkocht mogen worden. Dat duidt er dus op dat er al exemplaren in de Vodafone winkels aanwezig zijn. Verder staat ook nog te lezen dat Vodafone aanvankelijk alleen de zwarte uitvoering gaat verkopen. Een witte variant volgt medio februari.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.