Geruchten
19 december 2014 - Ron Smeets

Eerste afbeelding van de Sony Xperia Z4 duikt op in gehackte e-mail Fabrikant betaalde James Bond 5 miljoen om een Xperia te gebruiken in Skyfall

Als Sony haar Xperia upgrade strategie niet wijzigt dan zal de Xperia Z4 begin volgend jaar al het daglicht zien. Er werd al gespeculeerd over dit toestel, maar afbeeldingen waren er nog niet. Ja, van vermeende onderdelen misschien. Nu is er ook een kiekje van het hele toestel, met dank aan de (Noord Koreaanse?) onverlaten die ook verantwoordelijk waren voor de inmiddels zeer beruchte Sony Pictures Hack. Aan een van de gestolen e-mails bleek namelijk een foto te hangen waarop de Xperia Z4 te zien zou zijn. Zo op het eerste gezicht lijkt het toestel veel op zijn directe voorganger, de Xperia Z3. Het valt wel op dat aan de zijde waar ook de volume-, aan/uit- en camera toets zitten geen uitsparing (met klepje) meer te zien is voor de microSD en SIM kaart. Sony houdt wel vast aan de rondere zijkanten.

Het feit dat de afbeelding afkomstig is uit een e-mail die bedoeld was voor de producers van de volgende Bond film (SPECTRE) geeft geen garantie voor het waarheidsgehalte van dit gerucht, maar het maakt de kans wel groter dat we hier inderdaad naar de Xperia Z4 kijken. Naast de foto van de Xperia Z4 stonden in de e-mail ook nog enkele concept tekeningen van Sony Mobile smartphone- en wearable designs. In hoeverre die al verwerkt zijn, of nog worden in toekomstige Xperia's of wearables? Dat is niet te zeggen. Hieronder staan de diverse kiekjes

In de betreffende e-mail wordt ook de release datum van het toestel min of meer onthuld. De Sony medewerker schrijft namelijk dat de nieuwe Xperia Z4 toestellen (er zal dus ook wel een Compact en Tablet komen) gepland staan voor mei/november 2015. Of daarmee bedoeld wordt dat de toestellen vanaf mei in de winkels liggen en dat in november de Xperia Z5 komt? Dat is gissen, maar het kan ook betekenen dat Sony er nog niet uit is of de Xperia Z4 weer een half jaar na zijn voorganger gepresenteerd wordt of dat de fabrikant nu misschien kiest voor een upgrade cyclus van een jaar in plaats van zes maanden. Die berichten zoemen ook al een tijdje rond. De achterstand die Sony op hard- en softwaregebied had toen de Xperia Z verscheen is inmiddels, na drie keer op rij zes maanden later een opvolger te presenteren, wel ingelopen. Daarnaast zijn ook steeds meer consumenten minder gecharmeerd van het feit dat hun dure Xperia Z smartphone binnen enkele maanden na aanschaf alweer verouderd is. Dat laatste is natuurlijk iets waar kopers altijd mee te maken krijgen, maar meestal niet binnen een half jaar.

Tot slot staat in de gelekte e-mail nog iets interessants over de vergoeding die de fabrikant betaalt aan de producenten en acteurs in ruil voor het feit dat een Xperia smartphone in de James Bond film mag 'optreden'. Het zogenaamde product placement. De informatie heeft betrekking op de vergoeding die betaald is voor Skyfall (uit 2012). Het ging toen om de Xperia T. Daniel Craig kreeg, om het toestel in de film te 'showen' maar liefst 5 miljoen dollar. Daar zat natuurlijk ook de vergoeding bij voor het gebruik van zijn 'portret' op de doos van de speciale Bond editie van de Xperia T, maar desalniettemin een aardig bedrag. En ik neem aan dat hij het toestel ook mocht houden ;)) Naast de 'fee' voor Craig betaalde Sony Mobile nog vele miljoenen voor marketing en advertising (18 miljoen dollar) en een bijdrage aan de productie kosten van de film (5 miljoen).

Dit keer, zo staat onder de product placement budgettering voor de nieuwe Bond, hebben ze te maken met het probleem dat Barbara (Broccoli, de producer) ook een placement fee wil ontvangen van Sony. De fabrikant stelt daarom voor om haar rechtstreeks 4 miljoen te betalen en van het overgebleven geld 'Q' in te huren. En Daniel Craig? Die valt dan buiten de boot. Sony Mobile is niet van plan om het totale budget voor marketing, advertising en product placement rondom de nieuwe Bond film te verhogen. Gezien de resultaten van de fabrikant die de afgelopen maanden bekend werden zou je zelfs mogen verwachten dat ze het budget drastisch verlaagd zouden hebben, maar dat lijkt niet het geval te zijn. Enfin, delen uit de gelekte e-mail kun je hier zelf nalezen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.