Nieuws
05 augustus 2015 - Ron Smeets

Eerste advertenties in HTC Blinkfeed duiken op Amerikaanse eigenaren van een HTC One M8 en One M9 klagen over reclame

Enkele weken geleden kondigde HTC aan dat ze van plan waren om te gaan experimenteren met advertenties in Blinkfeed. De afgelopen dagen duiken in de VS de eerste berichten, en klachten, op van One M8 en One M9 gebruikers die al 'lastig gevallen worden' met reclame uitingen in HTC's Blinkfeed. En die zijn daar over het algemeen niet blij mee. Op het forum van Reddit krijgt HTC er dan ook flink van langs.

Op zich is het natuurlijk niet heel erg raar dat bedrijven geld verdienen door reclame's te publiceren of verspreiden. Ik bedoel, zonder advertenties zou ik ook niet kunnen leven, maar als je daarmee lastig gevallen wordt op een smartphone, of ander product, waar je zelf flink voor in de buidel hebt moeten tasten is, dan kan ik mij goed voorstellen dat je daar niet van gediend bent. De actie van HTC toont maar weer eens aan dat het niet goed gaat met de Taiwanezen en dat ze naarstig, of noem het wanhopig, op zoek zijn naar inkomsten.

Gebruikers die er last van hebben dicussieren ook over het feit of het wel mag wat HTC doet. Het zou in strijd zijn met de advertentie regels van Google omdat de commercials als 'notificaties' aangeboden worden. Klagers worden opgeroepen om de praktijken van HTC bij Google te melden. Of dat wat uit haalt is nog maar de vraag.

Opvallend is dat HTC in de aankondiging van de pilot sprak over een 'opt-out' optie voor iedereen die zijn of haar Blinkfeed vrij van reclame wilde houden, maar die is er nog niet, zoals blijkt uit onderstaande reactie van de fabrikant aan het adres van een klagende HTC gebruiker:

"We will be implementing a way for you to opt out of receiving these promotions, but we hope that displaying native and limited promotions in this way will help you discover new and useful apps, products or services. If you're still not interest in it, you can disable ads in BlinkFeed settings."

Op het forum wordt wel melding gemaakt van een andere 'oplossing' om de advertenties tegen te houden. Je moet de standaard Sense Launcher dan vervangen door een andere. Ik weet niet, en heb er ook nog niets over gehoord, of de Blinkfeed advertenties (straks) ook in Nederland gaan opduiken. Mocht iemand dat zien, reageer maar.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.