Accessoires
12 mei 2010 - Ron Smeets

Eerste 3D HD camera module voor mobiele telefoons

Het maken van (720p) HD video opnames met mobieltjes is met de komst van de Samsung i8910HD, de Sony Ericsson Vivaz en straks de Nokia N8 de gewoonste zaak van de wereld, maar 3D is natuurlijk pas echt hot in 2010.

Het Japanse Sharp heeft nu de eerste 3D HD camera module ontwikkeld die klein genoeg is om in een mobieltje in te bouwen. De eerste prototypes worden vanaf Juli naar fabrikanten en ontwikkelaars gestuurd om te testen.

Later dit jaar begint de massaproductie. Het zal dus nog wel even duren voordat de eerste 3D HD camphone op de markt komt. Ik ben benieuwd welke fabrikant (hier in Europa) de eerste zal zijn. Ik gok op Samsung. Die Koreanen zijn de afgelopen jaren de concurrentie immers vaker te snel af geweest, onder andere bij de introductie van de eerste 8 en 12 MP camphone en het eerste toestel met HD video opname mogelijkheden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.