Nieuws
06 oktober 2016 - Ron Smeets

Een zogenaamd veilige Galaxy Note 7 gaat in rook op in een vliegtuig Samsung kan de dit modeljaar van de phablet misschien beter helemaal afschrijven en uit de winkels halen

Wie dacht dat Samsung's accudebacle rondom de Galaxy Note 7 opgelost zou zijn zit er behoorlijk naast. Gisteren is namelijk wederom een phablet van de Koreaanse fabrikant in rook opgegaan. Het betrof zowaar ook weer een 'veilig' verklaard exemplaar en, erger nog, het gebeurde in een vliegtuig dat op de luchthaven van Louisville in de VS klaar stond voor vertrek.

De eigenaar, Brian Green, had zijn Galaxy Note 7, zoals verplicht is in de meeste vliegtuigen, net uitgezet en in zijn zak gestopt. Kort daarna werd het toestel zo heet dat er rook uit kwam. Brian haalde de Note 7 daarop snel weer uit zijn zak en gooide hem op de grond. Tegen die tijd sloegen de vlammen er al uit. Behalve de uitgebrande Note 7 liep ook de vloerbekleding van het vliegtuig enkele brandplekken op. Het gevolg was wel dat alle passagiers geëvacueerd moesten worden. Omdat het toestel nog aan de gate stond (foto boven) ging dat snel en zonder problemen zodat gelukkig ook niemand gewond raakte.

Hoewel het nog te vroeg is om nu al met zekerheid te concluderen dat Samsung het 'explosiegevaar' nog steeds niet opgelost heeft is dit natuurlijk wel al het tweede incident met 'veilig' gewaande Note 7 exemplaren binnen enkele dagen. En als we de Chinese incidenten, die volgens Samsung niet omgeruild hoefden te worden, meetellen dan zijn het er alweer meer dan vijf. Dat is bepaald geen goed nieuws voor de fabrikant die deze week nog stellig beweerde dat de oorzaak van de uitgebrande Koreaanse 'veilige' Note 7 niets te maken had met de eerdere problemen. En dan nu dus dit. In een vliegtuig, in de VS.

Ook Brian Green postte een foto van de doos (zie hieronder) van zijn Note 7, die hij 21 september gekocht had. En ook daarop staat het zwarte blokje dat aan zou tonen dat het om een veilig exemplaar gaat. Sterker nog, controle van het IMEI nummer in de database van Samsung gaf de melding dat dit toestel veilig was. Brian heeft inmiddels al een nieuw toestel... een iPhone 7.

Vanuit het oogpunt van Samsung is dit wel een heel erg ongelukkig incident en als inderdaad blijkt dat ook bij de nieuwe lichting van de Galaxy Note 7 het explosiegevaar nog steeds een issue is, dan denk ik dat Samsung het toestel beter helemaal, en voorgoed, uit de winkels kan halen.

Vooralsnog zegt de fabrikant dat ze nog niets over de daadwerkelijke oorzaak van deze nieuwe Note 7 verbranding kunnen zeggen.Daarvoor moeten ze het toestel eerst in bezit krijgen voor onderzoek. Dat ligt nu bij de brandweer van Louisville die zelf ook onderzoek doen naar de oorzaak.

"Until we are able to retrieve the device, we cannot confirm that this incident involves the new Note7. We are working with the authorities and Southwest now to recover the device and confirm the cause. Once we have examined the device we will have more information to share."

Bron en foto's: The Verge

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.