Nieuws
16 september 2011 - Ron Smeets

Een week met Windows Phone 7 Mango

Windows Phone 7 Mango staat op het punt om gelanceerd te worden. In tegenstelling tot de eerste Windows Phone 7 wordt Mango wel direct voorzien van Nederlandse (taal en diensten) ondersteuning. Ik heb de afgelopen zeven dagen al een toestel met de Nederlandse Windows Phone 7 Mango kunnen uitproberen, de LG Optimus 7 om precies te zijn.

Regelmatige lezers kunnen zich wellicht nog herinneren dat ik vorig jaar, ruim voor de release van Windows Phone 7, nogal positief verrast werd. Helaas heeft het dus nog een jaar, tot de volgende versie, moeten duren voordat Microsoft besloot om haar nieuwe smartphone OS ook officieel op de Nederlandse markt los te laten. Is het 't wachten waard geweest?

Eerste indruk Windows Phone 7 Mango

Zo op het eerste gezicht lijkt er niet veel veranderd te zijn. De UI is nog steeds gebaseerd op live tiles en de bediening van Windows Phone 7 Mango is ook nog altijd zeer gebruiksvriendelijk en intuïtief. Dat is vooral ook een kwestie van smaak en je zal er zeker even aan moeten wennen, maar dat geldt voor elk nieuw (smartphone) OS dat je in gebruik gaat nemen.

Toch zijn er een hele sloot aan (deels cosmetische) veranderingen doorgevoerd. De belangrijkste vernieuwing voor Nederlandse Windows Phone gebruikers is, zoals gezegd, de aanwezigheid van ondersteuning voor de Nederlandse taal en diensten. Ofwel, je kunt het OS nu in het Nederlands gebruiken en de Windows Marketplace (applicatie winkel) en Xbox Live werken nu ook met een 'normaal' Nederlands Windows Live account. Het aanbod van Nederlandstalige applicaties (eind augustus waren dat er ca. 1200) laat nog wat te wensen over als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld de Android Market en App Store, maar die zijn bij ons natuurlijk al veel langer beschikbaar.

De komende weken en maanden zal het aanbod van Nederlandse apps ongetwijfeld (snel) groeien. Mocht je het handig vinden dan kun je, zeker in de beginfase van Windows Phone 7 in Nederland, de tool WP7NL Apps installeren. Deze third party applicatie geeft een handig overzicht van alle beschikbare Nederlandse Apps en ontwikkelaars voor Windows Phone 7 en werd 'geboren' in de tijd dat de Nederlandse Windows Marketplace nog niet beschkbaar was. Het installeren van applicaties werkt bij Windows Phone 7 Mango vrijwel net zo eenvoudig als bij de App Store en Android Market. Zoeken, klikken en de rest gaat vanzelf, zonder veel stappen ertussen. De Windows Marketplace werkt ook lekker snel, zowel bij WiFi als bij 3G verbindingen.

Een ander belangrijke verbetering is de integratie met Sociale Netwerken. Op de 'Personen Tile' kun je in een oogopslag je Twitter, FaceBook, Windows Live of LinkedIn status bekijken en bijwerken. Iets dat anno 2011 natuurlijk niet meer mag ontbreken op een smartphone aangezien het gebruik (raadplegen en bijwerken) van Sociale Netwerken op smartphones explosief groeit. Behalve de diverse Social Media updates wordt in de Personen Tile ook alle gegevens van contacten uit je Twiiter, Email, FaceBook en andere accounts die je aan het toestel gekoppeld hebt, verzameld. Erg handig, en actueel, is ook de mogelijkheid om diverse mailaccounts te koppelen, de zogenaamde 'unified inbox'. Via de settings van de mailapplicatie kun je met een paar klikken verschillende email accounts in één inbox verzamelen. Kortom, de toegankelijkheid van Sociale Netwerken, Email en contactgegevens in Windows Phone 7 Mango is ronduit subliem te noemen.

Een van de grootste functionele verbetering in Windows Phone 7 Mango is toch wel de web browser. Microsoft heeft de nieuwe Windows Phone voorzien van Internet Explorer 9 en die werkt echt vele malen beter dan IE 7 uit de vorige Windows Phone. De browser is snel, het scrollen en (multi touch) zoomen gaat zonder horten en stoten. Hij doet zeker niet onder voor de browsers van concurrerende systemen als Android en iOS. Bij de instellingen kun je ook je voorkeur kenbaar maken of je de mobiele (indien aanwezig natuurlijk) of 'desktop' (volledige) versie van een website standaard wilt openen. Er is eigenlijk maar één, groot, nadeel. Het ontbreken (op dit moment) van Flash support. Dat mag bij een dergelijk goede mobiele webbrowser mijns inziens niet ontbreken.

Ik ben zelf totaal geen gamer, maar XBox Live werkt verder wel prima, zo lijkt het. Ik heb voor de volledigheid mijn XBox Live profiel aangepast maar verder kan ik jullie hier weinig vertellen over de werking ervan. Bovendien heb ik ook geen Xbox 360 thuis, als Non Gamert ;-))

Verder is Windows Phone 7 Mango doorspekt met (kleine) cosmetische veranderingen. Hierdoor is de grafische weergave van de menu's nog beter op elkaar afgestemd. Wat ik daarmee bedoel is dat de knoppen voor instellingen, het lettertype voor de menu's en dergelijke op nog meer plaatsen hetzelfde, en dus herkenbaarder, uitziet. Deze cosmetische veranderingen laten duidelijk zien dat de eerste versie van Windows Phone 7 ook echt een 'eerste versie' was. In Mango zien de UI, de menu's en de koppelingen van de verschillende applicaties en functies er nog gelikter uit. Het meest in het oog springende voorbeeld zijn de veranderingen in de menu's van de Office applicaties. De knoppen voor 'instellingen', de lettertypes van de menu's en grafische weergave van de diverse opties hebben nu een duidelijke Windows Phone 7 look-and-feel en dat werkt wel zo prettig.

Waar ik in eerste instantie wat minder over te spreken ben is de layout van het virtuele qwerty toetsenbord. in portrait modus heb je nu eenmaal wat minder ruimte, maar ook het 'landscape' toetsenbord lijkt ietwat te krap vormgegeven. Links en rechts van het toetsenbord ligt nog wat ongebruikte ruimtie wat, als Microsoft ervoor gekozen zou hebben die te gebruiken, de bereikbaarheid van de toetsen iets beter zou hebben gemaakt. In de praktijk werkt het virtuele toetsenbord echter wel prima, ook voor personen, zoals ik, met iets dikkere vingertjes ;-) De woordherkenning en -correctie is ook goed te noemen maar jammer is wel dat je bij het intypen van een woord dat (nog) niet in de list staat niet direct de optie krijgt om het toch zo in te voegen. Eerst wordt de gecorrigeerde versie weergegeven en pas als je op de backspace toetst drukt krijg je de mogelijkheid om het oorspronkelijk ingetypte woordt te kiezen. Dat had men makkelijker kunnen oplossen door direct bij de correctievoorstellen ook het ingetypte woord weer te geven zodat je die meteen kan selecteren. Zie het voorbeeld hieronder. 'Grt' intypen geeft diverse correctie opties maar niet het woord 'Grt' zelf.

Letwel, de meeste veranderingen zullen de gemiddelde gebruiker nauwelijks opvallen. Dat geldt natuurlijk al helemaal voor diegenen die nog nooit een Windows Phone 7 toestel gebruikt hebben. En dat zijn er nog best veel, zowel hier in Nederland als in de rest van de wereld want de eerste release van Windows Phone 7, nu bijna een jaar geleden, heeft nog niet het succes gebracht wat Microsoft en sommige analisten er van verwacht hadden. De tijd zal moeten leren of daar de komende maanden verandering in gaat komen. De release van de eerste Nokia's met Windows Phone 7 Mango (of een specifieke Nokia versie daarvan) zal een belangrijk meetpunt worden.

Conclusie: Na een weekje gespeeld te hebben met Windows Phone 7 Mango kan ik niet anders dan concluderen dat ik het nog steeds een bijzonder prettig smartphone OS vindt. Ik heb in deze periode totaal geen problemen zoals crashes, freezes en andere, uit het verleden, bekende Windows Mobile troubles ervaren. Daarnaast heb ik ook de indruk gekregen dat Windows Phone 7 Mango beter omspringt met de resources van mijn Optimus 7. Ik heb namelijk ook nog een Optimus 7 met de eerste Windows Phone 7 en daarvan was de accu na een dag gebruik vrijwel helemaal leeg. De Optimus 7 met Mango erop had na een dag, bij ongeveer hetzelfde gebruik, nog minimaal 40% accuspanning over. In de afgelopen week heb ik deze vergelijking maar twee keer kunnen doen, maar de eerste indruk is dus dat Windows Phone 7 Mango minder hard aan de accu 'trekt' dan de vorige versie. Windows Phone 7 Mango bevestigd voor mij wederom dat Microsoft met haar nieuwe smartphone OS het juiste pad weer gevonde heeft en als men er in slaagt te publieke opinie van velen omtrent Microsoft in combinatie met smartphones om te buigen dan kan dit inderdaad binnen enkele jaren wel eens uitgroeien tot een van de drie grootste en succesvolste smartphone besturingssystemen, naast iOS en Android. Op de volgende pagina heb ik enkele foto's van de nieuwe Windows Phone 7 Mango bij elkaar gezet.

Foto's van Windows Phone 7 Mango

Enkele foto's van Windows Phone 7 Mango:

WP7-Mango-Home WP7-Mango-Apps WP7-Mango-IE9-b WP7-NLMarketplace-b WP7-Mango-Office

De WP7NLApps applicatie: WP7-Mango-NLApp

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.