Entertainment
13 september 2011 - Ron Smeets

Een 'vluchtelingkamp' voor slachtoffers van mobiele straling

Verhalen over personen die last hebben van overgevoeligheid voor Electromagnetische Straling, EHS,  komen vaker voor. Welnu, in een bizar bericht dat ik op de site van de BBC las wordt melding gemaakt van tientallen Amerikanen die hun toevlucht gezocht hebben in een dorpje in de bergen van West Virginia.

Green Bank is een dorpje dat deel uit maakt van de zogenaamde 'quiet zone', een gebied van 33.000 vierkante kilometer waar geen straling 'toegestaan' is.

In het artikel van de BBC komt Diane Schou (foto) aan het woord. Zij heeft last van EHS (Electromagnetic HyperSensitvity). "Mijn gezicht wordt rood, ik krijg hoofdpijnen, mijn huid brandt, spieren verkrampen en ik heb last van chronische pijnen. De laatste keer dat ik blootgesteld werd aan mobiele straling kreeg ik zelfs last van pijn op de borst en dat was voor mij het teken dat mijn leven in gevaar kwam", aldus Diane.

Om helemaal vrij te zijn van straling bouwde Diane met haar man een kooi van Faraday waarin ze leefden. "Ik kwam nauwelijks buiten deze kooi" zegt Diane. Dat was voordat ze naar Green Bank verhuisden. "Hier kan ik gelukkig een redelijk normaal leven leiden zonder dat ik in een kooi hoef te blijven. Ik kan naar buiten, mensen ontmoeten, naar de kerk gaan en andere 'normale' dingen doen zonder dat ik mij zorgen hoef te maken over de gevolgen van mobiele straling".

In Green Bank zijn mobiele telefoons en alle andere apparatuur die straling gebruiken of uitzenden verboden. Zoals gezegd een bijzonder en ietwat bizar verhaal en een probleem dat, indien straling indedaad de oorzaak van de gezondheidsproblemen is, niet makkelijk op te lossen zal zijn. De CTIA, de Amerikaanse vereniging voor draadloze producten en diensten, zegt dat EHS nog niet erkend wordt als officiele ziekte. Daarnaast claimt de CTIA ook dat er voldoende bewijs is voor het feit dat mobiele straling, in de mate waarin dat door WiFi en Moobiele Netwerken verspreid wordt, niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

Toch blijkt uit het verhaal van Diane en de vele tientallen lotgenoten in Green Bank dat EHS wel degelijk bij sommige personen tot gezondheidsklachten leidt. Bovendien wordt die conclusie ook bevestigd door onderzoek van de Universiteit van Louisiana. Kortom, dit probleem zal zeker nog verder onderzocht moeten worden. Ook in Nederland zijn al enkele gevallen bekend. In reacties op eerdere artikelen die ik over straling en de gevolgen daarvan schreef hebben zich ook al een paar personen gemeld die vergelijkbare klachten hadden en hebben.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.