Nieuws
08 oktober 2015 - Ron Smeets

Een tikfout in navigatie app met fatale gevolgen Bejaard Braziliaans echtpaar wilde naar het strand maar belande in een favela tussen de drugsbendes

Toen ik dit artikel las was mijn eerste gedachte; 'Wat bewonderenswaardig dat een echtpaar van 69 en 70 jaar een smartphone gebruiken als navigatie'. In dit geval helaas met een dramatische afloop.

Het bejaarde echtpaar wilde naar het strand van Rio in de wijk Niteroi. Vermoed wordt dat ze bij het invoeren van het adres in de Waze navigatie app niet '... Avenue' maar '... Street' invoerden. Daardoor kwamen ze niet bij het strand uit maar in een van de gevaarlijkste, door drugsbendes gecontroleerde, favela's van Rio. Daar voltrok zich een drama waarbij het echtpaar, vermoedelijk door leden van een drugsbende, beschoten werden. De 70 jarige Regina Murmura overleefde die schietpartij niet. Haar 69 jarige man werd wel gered.

De makers van de navigatie app Waze hebben inmiddels de familie van Regina gecondoleerd, hun medeleven betoogd en excuses aangeboden. Een goede zaak, maar Waze kan natuurlijk niet verantwoordelijk gehouden worden voor deze dramatische vergissing. In een verklaring zegt Waze dat de veiligheid van gebruikers van de app uiterst belangrijk is maar dat de app niet kan voorkomen dat gebruikers naar een gevaarlijke buurt geloodst worden als dat de bestemming is die ze ingevoerd hebben. Daar hebben ze uiteraard gelijk in, maar wellicht is het een idee om bekende gevaarlijke wijken, waarvan bekend is dat er veel overvallen en (dodelijk) geweld gepleegd worden, op te nemen in de lijst met 'Bezienswaardigheden (POI's), maar dan wel als 'Plekken om te vermijden' (Points Of NoGo bijvoorbeeld). Dan kun je als gebruiker in ieder geval gewaarschuwd worden voordat je er, per abuis of bewust, naar toe navigeert. Net zoals de meeste navigatie apps tegenwoordig al waarschuwen voor files, ongelukken en andere gevaren in het verkeer.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.