Wearables
10 november 2015 - Ron Smeets

Een smartwatch van Disney die 'ziet' en 'voelt' wat je vastpakt Een prototype, ontwikkeld met enkele WIlly Wortels van de Carnegie Mellin Universiteit

Toen ik dit artikel zag opduiken heb ik even twee keer moeten kijken. Een smartwatch van Disney? Dan denk je toch vooral eerst aan een horloge met Mickey Mouse oren, leuke kleurtjes en dito wijzerplaten. Niets is echter minder waar. Disney Research heeft samen met enkele Willy Wortels (ah, hier is de Disney link ;)) van de Carnegie Mellon Universiteit een prototype ontwikkelt van een slim horloge dat door middel van zogenaamde Electro Magnetic Noise sensoren kan 'zien' of 'voelen' wat de drager van het horloge vasthoudt.

Alle producten en dingen zenden volgens de ontwikkelaars bepaalde elektromagnetische straling uit die door de sensoren opgevangen en ontleed worden. Door middel van software kunnen die signalen van elkaar onderscheiden worden waardoor dan weer tientallen producten en dingen geïdentificeerd worden. Daarvoor moet wel een 'vertaaltabel' gemaakt worden waarin de verschillende stralingspatronen gekoppeld worden aan de producten. De naam van het product of ding dat je aanraakt wordt in dit geval dan op het scherm van de smartwatch getoond. Nu kan ik daar, aan de hand van een technische beschrijving (pdf) nog veel meer woorden aan vuil maken, maar ik denk dat onderstaande demo video van het prototype veel meer zegt. Onder aan dit artikel staat de eerder genoemde EM-Sense vertaaltabel.

https://youtu.be/fpKDNle6ia4

Het prototype dat ontwikkelt is lijkt een Samsung Galaxy Gear te zijn waarvan met name het bandje zo aangepast is (zie de eerste afbeelding hieronder) dat hij de EM straling kan waarnemen. De signalen worden vervolgens via een USB kabel naar de watch zelf gestuurd waar ze aan de hand van een vertaaltabel (tweede afbeelding hieronder) vergelken worden met de stralingsgrafieken van bekende producten.

De vraag is natuurlijk wat je hiermee in de praktijk zou kunnen doen. Een voorbeeld dat gegeven wordt is het weergeven van meldingen om de drager te herinneren aan iets. Wanneer je op je werk bent en op het punt staat naar huis te gaan dan kan het horloge je er bijvoorbeeld aan herinneren dat je nog langs de winkel moet om boodschappen te halen. Dat doet de watch dan aan de hand van het tijdstip (einde werktijd), je lokatie (kantoor) op het moment dat je de deurklink vastpakt om naar buiten te gaan. Een ander voorbeeld is het ontgrendelen van je laptop wanneer je het trackpad aanraakt bijvoorbeeld. Klinkt leuk, maar ik denk niet dat we deze smartwatch op korte termijn in de winkels zullen zien verschijnen.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.