Nieuws
25 maart 2015 - Ron Smeets

Een plagiaatje van Vodafone? Muziek in nieuwste commercial klinkt wel héél erg bekend

Vodafone heeft voor haar nieuwste 4G commercial een wel héél erg bekend muziekdeuntje gekozen. Het gebeurt wel vaker dat hits, of golden oldies, in reclame's gebruikt worden, maar dan is dat meestal wel met medeweten van de originele componist.

Vodafone bedacht iets anders. Zij wilden het, inmiddels wereldberoemde, nummer Home van Dotan gebruiken maar daarvoor schijnbaar niet met de muzikant zelf om tafel gaan zitten voor een passende vergoeding overeen te komen. Daarom liet de provider een eigen compositie maken. Die lijkt echter zoveel op het 'origineel' dat het bijna niet anders kan of er komt (juridisch) gedonder van. Zeker omdat Dotan in de media her en der al heeft laten weten dat hij niets af wist van Vodafone's actie.

UPDATE (27-03, 10u15): Vodafone heeft inmiddels gereageerd op de 'aantijgingen' van plagiaat. Feitelijk komt het er op neer dat ze zeggen nooit bewust muziek zonder toestemming van de rechthebbende te gebruiken en dat ze in dit geval er wel bewust voor kozen om te werken met een zogenaamde 'stijlbriefing' aan de hand waarvan een melodie gecomponeerd is. Wat in die briefing precies stond is niet duidelijk, maar ik kan mij voorstellen dat ze de componist in kwestie gevraagd hebben dat de muziek de 'stijl van Dotan's Home' moest benaderen. Enfin, Vodafone zoekt momenteel uit of de 'eigen' compositie inderdaad te veel op die van Dotan lijkt. Als dat zo is, dan zullen ze die muziek niet meer gebruiken. De volledige reactie van Vodafone kun je onderaan dit artikel nalezen.

UPDATE (28-03, 10u05): Vodafone heeft de oorspronkelijke commercial inmiddels vervangen door een versie met een iets ander deuntje aan het begin. Die muziek lijkt minder op het nummer van Dotan doordat er een pianolijntje toegevoegd is. De 'Home' beat is echter gehandhaafd. Helaas kon ik de eerste versie van de Vodafone commercial niet meer vinden. Daarom staat hieronder op die plek nu dus de nieuwe versie. Enfin, je kunt nog steeds zelf oordelen

Hieronder staat eerst de Vodafone commercial en dan de hit van Dotan. Zoek, of beluister, de verschillen...

Reactie Vodafone:

- Het is niet onze stijl om muziek te gebruiken zonder toestemming van de rechthebbende. We maken vaker gebruik van muziek van artiesten. We kopen daarvoor altijd de rechten af (zoals bv. Love me till it hurts van Yellow Claw – Vodafone Thuis; Stay with me van Sam Smith – Vera's first concert).


- In dit geval is bewust gekozen om niet gebruik te maken van bestaande muziek, maar te werken met een zogenaamde stijlbriefing. Op basis van die briefing is vervolgens een zelfstandige melodie gecomponeerd speciaal voor onze commercial.

- We vinden het heel vervelend dat het beeld is ontstaan dat we muziek zouden hebben gebruikt die zou lijken op een compositie van Dotan.

- We betreuren dat onze online klantenservice hierover incorrecte informatie heeft gegeven.

- We onderzoeken de situatie en als blijkt dat ons muziekstuk teveel lijkt op het nummer van Dotan, dan zullen wij uiteraard stoppen met het gebruik van het door ons gecomponeerde muziekstuk.

Via
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.