Nieuws
07 mei 2015 - Ron Smeets

Een op de tien smartphone schermen is kapot Repareren is te duur of de schade is niet hinderlijk bij het gebruik

Uit een onderzoek onder ruim 1000 Nederlandse consumenten, waarvan 823 een smartphone hadden, blijkt dat momenteel zo'n 10% van de in omloop zijnde slimme mobieltjes gebruikt worden met een kapot scherm. Helaas werd niet echt onderzocht waarom deze consumenten hun toestel niet laten repareren. Is het te duur? Valt de schade mee en is het niet hinderlijk bij het dagelijkse gebruik? Of doen ze handschoenen aan om glassplinters in hun vingers te voorkomen?

Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat een kapot scherm het vaakst voorkomt, in 39% van de gevallen om precies te zijn, maar dat zal niemand echt verbazen. Van de ondervraagden noemde 28% het te snel leeglopen van de accu als een mankement. De vraag is natuurlijk in hoeverre je bij tegenvallende prestaties van de accu van een mankement kunt spreken. Al is van sommige toestellen (de iPhone 4 en 5 bijvoorbeeld) bekend dat de kwaliteit van de accu soms al na een tot anderhalf jaar zienderogen achteruit loopt. Op de derde plek van de meest voorkomende smartphone mankementen staan de kapotte knoppen.

Van alle deelnemers aan het onderzoek verklaarde 23% dat zij in de afgelopen drie jaar ook echt schade aan hun smartphone gehad hebben. Een kwart besloot daarop het toestel te vervangen en 40% bleef het toestel, ongerepareerd, gebruiken. Dat betekent dus ook dat ongeveer 35% van alle defecte toestellen wél ter reparatie aangeboden werden.

Volgens het onderzoek is de gemiddelde Nederlandse smartphone op dit moment 16 maanden oud en heeft 10% een tweedehands toestel. Ow, en als je nog geen 45 bent dan is de kans dat je toestel schade oploopt bijna drie keer zo groot dan wanneer je die leeftijd wel gepasseerd bent; 32% versus 12%.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.