Nieuws
24 oktober 2017 - Ron Smeets

Een op de drie online telecomwinkels is niet 100% veilig

Je kunt het je haast niet meer voorstellen, maar onderzoek heeft uitgewezen dat een op de drie online telecomwinkels geen 100% volledig beveiligde website heeft. Het betaalgedeelte van die sites en de pagina’s waar echt persoonlijke gegevens ingevoerd moeten worden is meestal wel goed beveiligd, maar het zou ook wel heel erg zijn als dat niet zo was. Toch kan het gebeuren dat je op die sites persoonlijke gegevens moet invoeren op pagina’s die niet van een juiste SSL-beveiliging (https:// met het bekende, gesloten, hangslotje erbij) voorzien zijn. En dat kan anno 2017 natuurlijk echt niet meer!

351 telecom shops zijn niet veilig
Het onderzoek is uitgevoerd door Telefoonboek.nl. Van de 1029 geregistreerde telecom shops hebben 678 wel een goede, en volledig, beveiligde site. De overige 351 shops hebben nog wat werk te doen. Ik zou er in ieder geval niet zo gauw zaken mee doen. Telefoonboek.nl meldt in haar persbericht niet welke online telecomshops dat zijn, maar daar kom je snel genoeg achter wanneer je er eentje bezoekt. Geen https en een open of ontbrekend hangslotje is wat mij betreft: doei! Let daar dus op als je op zoek gaat naar een nieuwe smartphone, al dan niet met abonnement, accessoires voor je toestel of andere diensten of producten. Het goede nieuws is dat alle grote en bekende shops van providers, telecomwinkels en accessoire leveranciers hun beveiliging wel op orde hebben. Ik kwam bij een kort eigen onderzoekje vooral lokale en regionale telecom dienstverleners tegen met onbeveiligde websites.

Fysieke inbraken vs cybercriminaliteit
Bijzonder is ook dat het onderzoek melding maakt van de risico’s waar fysieke (offline) telecomwinkels mee te kampen hebben: het groeiend aantal inbraken. Voor ondernemers een reden om steeds meer online handel te gaan drijven. Maar ja, als ze dan een onveilige website hebben dan wordt de kans een stuk groter dat de klant het slachtoffer wordt van cybercriminelen. Identiteits- en bankfraude zijn daarvan de twee bekendste voorbeelden. 

Uit het persbericht:
Telefoonwinkels hebben vaak te maken met diefstal. Zo merkte de politie vorig jaar dat er een aanzienlijke markt blijkt te zijn voor gestolen mobiele telefoons. Hierdoor had de politie afgelopen jaar dan ook te maken met meer inbraken in telefoonzaken. Het kan dan ook aantrekkelijker zijn voor telefoonzaken om telefoons minder in fysieke zaken te verkopen en bijvoorbeeld vaker via een eigen website. Maar ook online beveiliging blijft belangrijk. Van de 1.029 bedrijven die geregistreerd staan bij Telefoonboek.nl in de categorie ‘telefoonwinkel’ met een werkende website, blijken 678 bedrijven in het bezit te zijn van een SSL-certificaat. Dat betekent dat de meerderheid (65,9%) van de websites van telefoonwinkels online beveiligd is. Daarentegen lijkt er voor 34,1% van de geregistreerde bedrijven nog een slag te slaan. 

Wat is SSL?
Met een SSL-certificaat ontstaat een beveiligde verbinding tussen twee computers. In de meeste gevallen gaat het dan om de computer van een bedrijf en die van een bezoeker. Door middel van de beveiligde verbinding is gedeelde informatie tussen deze twee computers afgeschermd. Hierdoor is het niet mogelijk voor derden, zoals hackers, om de informatie in te zien. Consumenten hoeven niet blind te vertrouwen op bedrijven wanneer het gaat om online beveiliging en kunnen zelf een simpele check uitvoeren. Wanneer de URL namelijk wordt weergegeven met een (groen) hangslotje en begint met de letters ‘https’, dan is er sprake van een beveiligde verbinding. Wordt er geen hangslotje weergegeven en begint de URL met de letters ‘http’, dan is er geen sprake van een beveiligde verbinding. Bij deze websites bestaat dan ook het risico dat derden meekijken en kan de privacy van gedeelde informatie niet gegarandeerd worden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.