Concepten
08 juni 2015 - Ron Smeets

Een nieuw opvouwbaar smartphone concept van Samsung De terugkeer van de 'clamshell' telefoon?

Het idee om, dankzij de technologie van de flexibele schermen, een smartphone (of tablet) te maken die letterlijk ook dubbelgevouwen kan worden bestaat al enkele jaren. Helaas hebben al die ideeen en concepten nog niet geleid tot een praktische toepassing. MIsschien dat Samsung daar verandering in gaat brengen? Een nieuwe patentaanvraag van de Koreaanse fabrikant toont een Galaxy Note achtige smartphone met een scherm dat verdeeld is over twee toestel-helften die dubbelgevouwen kunnen worden.

Dat biedt niet alleen de mogelijkheid om nieuwe smartphones uit te rusten met een, in theorie, dubbel zo groot scherm zonder dat het toestel noemenswaardig groter wordt. Maar ook de optie om de huidige grote smartphones met schermen van 5.2 tot 6 inch een stuk compacter te maken door dat scherm over de twee toestel-helften te verdelen.

Op de afbeeldingen hieronder is te zien dat zo'n toestel niet al te dun zal worden, maar dat zal niemand echt verbazen. De vraag is natuurlijk of wij, de consument, wel zitten te wachten op een terugkeer van de clamshell telefoon.

Dat het om een Galaxy Note design gaat valt af te leiden uit de S Pen die in dit geval ook meteen dienst doet als camera en daarom de naam 'The Photographer' krijgt. Bij mij kwam meteen de gedachte van een 'spy-pen' boven drijven. Op de afbeeldingen is ook goed te zien dat de camera in de pen ook los van het toestel te gebruiken, en bedienen, is.

Uit onderstaande afbeeldingen blijkt dat de pen, net als zijn voorgangers, diverse functies heeft. Of iedereen die allemaal gaat gebruiken is nog maar de vraag. Dat geldt voor de huidige S Pen immers ook al. Meestal blijft die gewoon 'in zijn hok'.

Flexibele schermen bestaan al lang, maar we zien ze eigenlijk pas sinds een anderhalf jaar ook echt toegepast worden in smartphones. De LG G Flex was een van de eerste voorbeelden daarvan. Dat toestel was, min of meer, ook echt buigbaar. Met de komst van de Galaxy Note- en S6 edge wordt het flexibele scherm op een andere manier, gebogen maar niet buigbaar, in smartphones gewerkt.

Hieronder nog enkele afbeeldingen uit de patentaanvraag van Samsung.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.