Nieuws
18 oktober 2011 - Ron Smeets

Een leven lang de meest actuele kaarten op de Mio 485 en 686

Mio maakt onder andere de ietwat goedkopere navigatiesystemen, vergeleken met TomTom. Vandaag heeft Mio twee nieuwe toestellen gelanceerd, de Spirit 485 en de Spirit 686 waarbij standaard een leven lang gratis kaartupdates meegeleverd worden.

Letwel, met 'een leven lang' bedoeld Mio wel de periode dat de betreffende toestellen ondersteund worden. Je moet dus niet denken dat je nu één keer een Mio 485 of 686 koopt en daar in 2020 nog altijd mee rondrijdt, inclusief de nieuwste kaarten. Tegen die tijd zal het toestel zelf natuurlijk al (lang) versleten zijn ;-))

Maar goed, telkens als er nieuwe kaarten beschikbaar komen, dat gebeurt maximaal 4 x per jaar, dan kun je die dus gratis downloaden en installeren. Daarmee maakt Mio haar navigatiesystemen, voor iedereen die een 'los' navigatiesysteem nog prefereert boven de (gratis) smartphone oplossiingen, weer een beetje interessanter, vergeleken met de concurrentie. De Mio Spirit 485 LIVE TMC en de Spirit 686 LIVE TMC kosten, inclusief de gratis kaart updates dus, respectievelijk 160 en 200 euro in de winkel (adviesprijs).

Standaard worden deze Mio's (net als diverse andere modellen van deze fabrikant) ook geleverd met LIVE TMC voor verkeersinformatie en dergelijke. Concurrent TomTom vraagt ook daar (na het eerste jaar) geld voor, maar ik moet wel zeggen dat bij mijn laatste test (en over enkele weken volgt een nieuwe) de TomTom Live Services echt veel beter presteerden dan de gratis LIVE TMC van Mio. Enfin, ik ga de komende weken de Mio 686 LIVE TMC met de TomTom 820 TopGear vergelijken. Die hebben nagenoeg dezelfde winkelprijs (bij aankoop). De resultaten van die vergelijking verschijnen eind november hier. Tegen die tijd heb ik zeker weten de nodige files moeten ontwijken en wie weet ook al een (gratis) kaartupdate ontvangen ;-))

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.