Nieuws
14 september 2017 - Ron Smeets

Een iPhone X met Android voor nog geen 100 euro? Faked in China: de GooPhone X

Elk jaar, in september, lanceert Apple haar nieuwste iPhones. En elk jaar, in september, verschijnen de eerste nieuwe namaak iPhones. Vrijwel altijd (lees: áltijd) afkomstig van dubieuze Chinese namakers die willen meeliften op de iPhone hype zonder daarvoor zelf veel meer te hoeven doen dan ‘copy-paste’ met cheap-ass en inferieure onderdelen. Neem nu de GooPhone X. Uiterlijk lijkt hij bijna als twee druppels water op de iPhone X, compleet met het Apple logo op de achterzijde, maar daar is dan meteen ook alles mee gezegd. Het prijskaartje ligt met nog geen 100 euro, volgens de actuele dollarkoers komt die uit op 92 euro, meer dan 1000 euro lager dan die van het origineel. Dat prijsverschil betekent natuurlijk ook dat er enkele concessies gedaan zijn aan de specificaties van het toestel. En ja, daar zit een cynische ondertoon in ;)

Zo heeft de GooPhone X een quad core Mediatek processor, een 5.5 inch HD scherm met een beeldverhouding van 18:9. Tot zover klinkt het eigenlijk zo gek nog niet. Maar dan… Er wordt beweert dat de GooPhone X voorzien is van 64GB geheugen, 4G LTE support, een 13 megapixel camera aan de achterzijde, een 5 megapixel selfie cam en Android 7.0 Nougat. In werkelijkheid heeft hij 8 of 16GB geheugen, een 8 megapixel camera aan de achterzijde, 2 megapixel selfie cam, ondersteunt hij maximaal 3G en draait er Android 5.0 op. Tsja, als je dan als Chinese namaker de boel bedot, dan moet je dat natuurlijk wel voor de volle 100% doen. Het enige, maar dan ook echt enige, voordeel dat de GooPhone X heeft ten opzichte van het Apple origineel is het feit dat je het geheugen kunt uitbreiden met een microSD kaartje.

Maar goed, wil je de GooPhone X van iets dichterbij zien, dan moet je even de tijd nemen om onderstaande video te bekijken. Na ongeveer een halve minuut wordt het toestel uitgepakt. Daar is ook meteen te zien dat de Chinese namakers niet schromen om hem gewoon in een Apple-look iPhone doos te stoppen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.