Nieuws
16 februari 2016 - Ron Smeets

Een haperende mobiele verbinding is net zo stressvol als kijken naar een horrorfilm

Ericsson en Huawei zijn, samen met Nokia-Siemens en Alcatel Lucent, de drie grote leveranciers van mobiele netwerk componenten. De meeste providers bouwen hun mobiele (4G) netwerken met apparatuur van de Zweedse, Finse, Franse of Chinese fabrikant. Ericsson heeft vandaag haar jaarlijkse MWC versie van het Mobility Report gepresenteerd. Een van de speerpunten waar de Zweden dit keer onderzoek naar gedaan hebben is de invloed van haperende mobiele (streaming) verbindingen op het stressniveau van gebruikers.

Uit dat onderzoek blijkt onder anderen dat de waardering, de zogenaamde Net Promoter Score (NPS), van een provider flink omhoog schiet, met wel 4.5 punten, wanneer de mobiele verbinding zonder vertragingen functioneert. Dat is op zich natuurlijk niet zo gek. Niemand wordt immers blij van een haperend mobiel netwerk.

Opvallender is echter de constatering dat een haperende mobiele (streaming) verbinding bij gebruikers net zoveel stress kan veroorzaken als in je eentje kijken naar een horror film. Onderzoek wees ook uit dat de hartslag van gebruikers tijdens zo'n ervaring met gemiddeld 38% omhoog schiet. Met andere woorden: een slechte mobiele netwerkverbinding kan meer stress veroorzaken dan het op de rand van een afgrond staan en is dus niet goed voor je hart.

Tsja, op zich verbaast het mij niks dat mensen zo gestresst kunnen raken van een niet goed werkende mobiele verbinding. Ericsson heeft het onderzoek overigens uitgevoerd bij gebruikers die te maken hadden met een ietwat verhoogde werkdruk. Dat je je dan gaat ergeren en last van stress krijgt is voor sommigen zo gek nog niet. Echter, ik zie om mij heen ook regelmatig smartphone gebruikers die geen last hebben van een verhoogde werkdruk en toch rood aanlopen van stress en woede wanneer een video hapert of de verbinding net niet snel genoeg is. Uhm... relax! zou ik zeggen ;)

In het rapport wordt verder ook nog melding gemaakt van wat mobiele cijfertjes. Zo werd in het laatste kwartaal van 2015 het 7.3 miljardste mobiele abonnement afgesloten. Daarmee zijn er nu dus net zo veel actieve mobiele toestellen als dat er mensen op de Aarde rondlopen. Verder telt de wereld inmiddels 1 miljard 4G abonnees en steeg het wereldwijde dataverkeer in het vierde kwartaal van 2015 met 65% ten opzichte van een jaar eerder. Ericsson verwacht dat dat het datagebruik van sociale netwerken de komende zes jaar twaalf keer zoveel is dan het dataverkeer van de afgelopen zes jaar.

Het complete Ericsson Mobility Report kun je hier nalezen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.