Entertainment
16 januari 2012 - Ron Smeets

Een 'geldautomaat' voor je oude mobiele telefoon

Er zijn veel diensten en aanbieders waar je een oude mobiele telefoon kunt inleveren ter recycling. Behalve de inzamelpunten in winkels en bij fabrikanten (online) kennen we natuurlijk ook de bedrijven waar je je oude toestellen kunt inruilen voor cash. Die geven over het algemeen, zeker als je een relatief nieuw (1 a 2 jaar oud) toestel wilt 'verkopen' niet al te veel geld voor je toestel, maar dit ter zijde.

Op de CES werd een bijzondere 'geldautomaat' gepresenteerd; de EcoATM. Daar kun je je oude toestel in 'dumpen' en vervolgens krijg je er direct harde pecunia voor terug.

De EcoATM bepaalt, op basis van het model en foto's die hij maakt van het toestel, de waarde ervan. Daarvoor moet je het toestel in het apparaat leggen en aansluiten met een van de kabels. De EcoATM gaat dan de ouderdom, het model, de specs en de werking van het toestel analyseren om te bepalen wat de waarde is. Vervolgens betaalt hij die waarde direct uit, als je met het bedrag accoord gaat natuurlijk. Wanneer je echt een heel oud toestel inlevert, dan krijg je op z'n minst nog één dollar ervoor terug. Op de CES werd een demonstratie gegeven met een iPhone 4. Die bleek ter plekke nog 221 dollar waard te zijn.

Momenteel staan er in de VS al 50 EcoATM's en het bedrijf wil er dit jaar nog z'n 450 maken en plaatsen. Wat denken julle? Is dit ook een initiatief dat in Nederland zou aanslaan? Of verkopen wij onze oude toestellen toch liever via Marktplaats, eBay of een ander (online) veilingsite?

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.