Social Media
20 september 2016 - Ron Smeets

Een eenzame oma adopteren? Daar is nu ook een app voor! App vestigt maar weer eens de aandacht op vereenzaming van ouderen

Je kunt het letterlijk niet zo gek bedenken of er is wel een app voor gemaakt. Neem nu bijvoorbeeld 'Omapost'. Met die app kun je kaartjes versturen naar je eigen grootouders of een willekeurige eenzame oma of opa adopteren wanneer je er zelf geen meer hebt.

Die kaartjes zijn overigens niet alleen fysieke briefkaarten maar ook VCards met je contactgegevens (adres en telefoonnummer) zodat de opa of oma in kwestie met jou in contact kan komen. Omwille van de privacy is het niet mogelijk om zelf rechtstreeks contact met de opa's en oma's op te nemen. Tenzij je de app natuurlijk gebruikt om met je eigen grootouders contact te houden. Ik neem immers aan die je hun contactgegevens wel al hebt. Daarmee vraag ik me dan ook meteen af wat je in die gevallen met deze app moet.

Vanaf volgende week kan iedereen die Omapost installeert en behoefte heeft aan een opa of oma, of een eenzame oudere de kans wil geven in contact te treden, dat dus naar believen gaan doen. Overigens moeten de eenzame ouderen zichzelf of door anderen - vrienden, familie - maar zijn ze dan nog eenzaam? - aangemeld worden.

Hoe dan ook is dit natuurlijk best een aardig initiatief om de eenzaamheid van ouderen weer eens onder de aandacht te brengen. De app is in zijn huidige vorm al een tijdje beschikbaar. Het aantal gebruikers valt nog wat tegen; ruim 1250 die maandelijks gemiddeld zo'n 1000 kaartjes versturen.

Uit het persbericht:
Met de nieuwe app ‘Omapost’ kan de gebruiker vanaf zijn telefoon kaartjes versturen naar zijn offline opa of oma. Vanaf maandag 26 september, tijdens de nationale week van de eenzaamheid, is het ook mogelijk ‘oma’s te adopteren’.

Omdat een grote groep ouderen geen (klein)kinderen heeft of daar niet mee in contact is, voegt Omapost een extra functie toe in de app. Wilbert: “Via de optie adopteer-een-oma kun je een kaartje sturen naar iemand die eenzaam is. Diegene krijgt jouw telefoonnummer en adres, zodat hij of zij contact kan opnemen. De privacy van deze ouderen wordt dus gewaarborgd. Mensen kunnen zelf eenzame ouderen aandragen via onze website."

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.