Nieuws
19 december 2012 - Ron Smeets

Een derde van alle Android's wordt in China verkocht

Volgens Informa zijn 33% van alle in 2012 verkochte Android toestellen in Chinese handen beland. Hoeveel Android toestellen dit jaar in totaal verocht zijn (en nog worden in de komende anderhalve week ;)) wordt in het bericht niet gemeld.

Naar schatting, en op basis van de eerste drie kwartaalcijfers, zullen dat er zo'n 460 miljoen zijn (81 miljoen in Q1, 98 miljoen in Q2, 136 miljoen in Q3 plus ca 145 mljoen in Q4). Daarvan zijn er dan dus meer dan 150 miljoen in China verkocht. Amerika staat in die lijst op de tweede plek met 11% (zo'n 50 miljoen Android toestellen).

iOS is in China nauwelijks een factor met een marktaandeel (in het smartphone segment) van amper 5%. Windows Phone doet het met 1% nog slechter, maar dat is natuurlijk een relatief nieuw OS en de eerste toestellen met een 'Chinees prijskaartje' zijn pas enkele weken op de markt. Dat geldt overigens ook voor de iPhone 5, maar die is naar Chinese begrippen natuurlijk wel wat duurder ;-)

Informa schrijft ook nog dat er in totaal, wereldwijd, in 2012 zo'n 786 miljoen smartphones verkocht zijn. Daarbij worden ook de in Chine heel erg populaire 'eigen' OS'en geteld. Toch lijkt mij dat een beetje aan de hoge kant en ik denk dat ook de zogenaamde low-end smartphones (Series 40 Nokia's en dergelijke) meegeteld worden.

Als ik kijk naar de verkochte, gerapporteerde, aantallen smartphones van de eerste drie kwartalen, dan kom ik uit op ca. 482 miljoen. Tel daar voor het gemak nog eens 200 miljoen bij (in Q3 waren het er al 181 miljoen en Q4 is doorgaans een beter kwartaal), dan kom je op 682 miljoen smartphones. Een marktaandeel van ruim 67% voor Android dus, over het hele jaar gerekend.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.