Nieuws
24 september 2008 - Ron Smeets

Een dagje in de keuken van Sony Ericsson

Vandaag vertrokken we om 8 uur vanuit Kopenhagen met de bus naar Lund om op het gloednieuwe kantoor van Sony Ericsson de dag door te brengen met presentaties en workshops rondom het Zweeds-Japanse merk.

Laat ik beginnen met te vertellen dat, zoals al voorspeld was, er inderdaad geen nieuwe toestellen aangekondigd zijn.

Wat Sony Ericsson ons echter wel voorschotelde was een voorzichtig kijkje in de keuken en enkele interessante workshops van onder andere de designers en ontwikkelaars van nieuwe producten en technologieën. Natuurlijk mocht niet overal en alles gefotografeerd worden, maar ook dat was te verwachten.

In volgende artikelen zal wat dieper op sommige zaken ingaan. Voor nu beperk ik mij tot de highlights van vandaag.

Een bijzonder hot topic is natuurlijk het milieu en hoe we er anders mee om moeten gaan dan dat we tot nu toe gewend waren. Dit is ook voor Sony Ericsson een van de speerpunten geworden. Zo is het nieuwe kantoor in Lund zowel tijdens de bouw als in het 'dagelijks gebruik' volgens een vrijwel volledig CO2 neutraal concept ontwikkeld. Tijdens een van de workshops toonde men onder andere het 'Green Heart' concept waarbij producten ontwikkeld worden die energie zuinig en vrij van milieu-onvriendelijke materialen zijn.

Een goed voorbeeld zijn de laders waarvan we allemaal wel weten dat ze ook stroom verbruiken als je ze in het stopcontact laat zitten zonder dat er een telefoon op aangesloten is. De 'Zero Charger' waarmee Sony Ericsson experimenteert heft een ingebouwde schakelaar die ervoor zorgt dat wanneer je het toestel loskoppelt de lader ook echt uit gaat en nog maar 1% van de stroom verbruikt in vergelijking tot andere laders die nutteloos ingeplugd blijven.

Natuurlijk toonde men ook een werkend toestel(concept) waarbij alleen gebruik gemaakt was van biologisch afbreekbare materialen, de Green Heart Phone.

Wat ook bijzonder leuk was om gezien te hebben is de manier waarop de design afdeling werkt (Creative Design Centre). Hier mocht natuurlijk niet gefotografeerd worden, maar die boys en girls worden door Sony Ericsson echt de complete vrij gelaten bij het bedenken van nieuwe concepten en ontwerpen. En neem van mij aan dat die vrijheid tot bijzondere dingen leidt ;-)

Vlak voordat we het pand uit gejaagd werden. . . uhhm, dat klinkt misschien wat cru en zo bedoel ik het niet, maar vijf minuten voordat de laatste workshop eindigde ging het brandalarm af en moest iedereen het pand verlaten. Gelukkig bleek het om een vals alarm te gaan dus het kantoor in Lund staat er ook nu nog ;-)

De brandweer was wel snel ter plekke.

Maar goed, vlak voordat het alarm dus afging zaten wij midden in een presentatie over Future technologies. Daar presenteerden een aantal knappe koppen van Sony Ericsson enkele nieuwe technologien zoals de mogelijkheid om met mobieltjes op IP basis te communiceren, diverse NFC toepassingen en een nieuwe manier van bestandsoverdracht door aanraking van een toestel met een ander toestel of laptop. Hier zal ik in een volgende posting verder over uitwijden.

Het kopieren van data van de ene naar de andere telefoon door aanraking.

Nu is het tijd om Kopenhagen te gaan verkennen. . .

Gerelateerde links:
Sony Ericsson introduceert Unlimited Music Download
Op weg naar Zweden. . .
Toch een toestel aankondiging in Lund?
Onthulligen en sneak previews Sony Ericsson

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.