Nieuws
24 december 2010 - Ron Smeets

Een dag bij Foxconn (video)

De situatie bij de Chinese fabrikant Foxconn waar onder andere Apple, Nokia, Sony, HP en Palm producten worden gemaakt, is de afgelopen jaren al meerdere keren aan de orde gekomen. De verhalen over erbarmelijke werkomstandigheden, zeven-dagige werkweken, het hoge aantal zelfmoorden en kinderarbeid kennen we inmiddels allemaal wel.

De Franse journalist Jordan Pouille ging op bezoek bij Foxconn en hij kwam terug met een aantal foto's en een video waarin een deel van de verhalen over werkkamp achtige situaties bij Foxconn min of meer bevestigd worden.

Ik was vooral onder de indruk van de gekooide balkons die er schijnbaar voor moeten zorgen dat de medewerkers niet naar beneden kunnen springen. Nee, niet om ontsnapping te voorkomen, tenzij je zelfmoord ook als een soort van ontsnapping ziet!

Verder kun je zien dat de gemiddelde 'werkdag' bij Foxconn om half zeven begint. De 'dagdienst' duurt van 7 tot 21u30. Ontbijten doen de meeste werknemers tijdens de 20 minuten durende wandeling van hun appartenmenten naar de fabriek. Op een 'gemiddelde werkdag' kan één medewerker zo'n 3000 iPhones in elkaar zetten of de kwaliteit van 28.000 HP inktcartidges testen.

De teaser video voor de La Vie reportage van Jordan Pouille: Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.