Concepten
15 maart 2015 - Ron Smeets

Een bijzonder idee voor een echt flexibele smartphone Samsung patentaanvraag toont een buigbaar frame dat uit diverse 'losse' elementen bestaat

Een innovatie die de afgelopen twee jaar in smartphones opdook was het gebogen scherm. Met Galaxy Round, Note Edge en de onlangs gepresenteerde Galaxy S6 edge heeft Samsung al zien hoe deze flexibele schermen het design en de functionaliteit van smartphones kunnen beinvloeden. LG ging met de G Flex en G Flex 2 nog een klein stapje verder door de toestellen letterlijk ook buigbaar te maken.Echter, omdat (onder anderen) de behuizing, accu en printplaat nog behoorlijk stug zijn hebben fabrikanten nog wel wat uitdagingen liggen voordat we de eerste 'opvouwbare' smartphones gaan zien.

Samsung werkt momenteel aan een bijzondere oplossing hiervoor. Uit patentaanvragen van de Koreaanse fabrikant blijkt dat gedacht wordt aan een toestel waarvan het frame bestaat uit losse elementen met flexibele verbinding. In dit ontwerp worden daarvoor onder andere coax kabels genoemd. Daardoor wordt het toestel letterlijk buigbaar. De verschillende onderdelen, zoals de accu en dergelijke, worden verdeeld over de diverse elementen. Het idee op zich is zo gek nog niet, al ziet het er op de tekeningen misschien nog niet uit alsof je hiermee ook een fraaie smartphone kunt ontwerpen.

Of een dergelijk concept in de praktijk ook gaat werken is natuurlijk de vraag. De behuizing zal uiteindelijk toch ook stevig genoeg moeten zijn om te voorkomen dat het toestel 'achterover' buigt wanneer je hem aan de onderzijde vasthoudt terwijl je op het scherm een bericht probeert te tikken.

Maar, feit is dat de fabrikanten, en Samsung in dit bijzondere geval, duidelijk nadenken over nieuwe, flexibele, designs en toestel ontwerpen. De toekomst zal moeten uitwijzen of, en zo ja wanneer, die ook echt in de winkels verschijnen.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.