Column
20 mei 2010 - Marc Wielaert

Een app van 120 euro per jaar

Het is het buzz-word van deze week: Spotify is nu ook in Nederland online. De streaming muziekdienst biedt zijn muziekdatabase gratis, maar ook tegen betaling aan. Luister je gratis, dan mag je niet meer dan 20 uur per maand luisteren en krijg je er reclameboodschappen bij cadeau. Heb je geen zin in reclame of wil je langer kunnen luisteren, dan krijg je voor 5 euro per maand onbeperkt toegang tot de streams. Ben je écht een muziekfreak dan kan je kiezen voor een Premium account met extra diensten, zoals een “offline mode, verbeterde geluidskwaliteit en exclusieve content”.

Zo werkt het echter alleen op je PC en laptop, want als je via je mobiele telefoon wilt luisteren heb je sowieso een Premium abonnement nodig. De optie om op je mobiel gratis, maar beperkt en met reclame, of voor 5 euro per maand onbeperkt en reclamevrij te luisteren ontbreekt. En dat is vreemd.

Als je via WiFi luistert is er geen verschil tussen ontvangst op een computer, of op een mobiele telefoon die WLAN ondersteunt (en dat zijn er nogal wat). En als je via mobiel internet luistert, betaal je je operator al voor onbeperkt dataverkeer (anders kost streaming audio je sowieso een vermogen). En voor wie de reclame toch voor lief wil nemen, maakt het ook niet uit of die te horen is via PC, laptop of mobiele telefoon. Sterker nog: wie onderweg via mobiel internet op een laptop werkt, kan nog steeds kiezen uit de drie pakketten van Spotify.

Opmerkelijk genoeg is de Spotify app voor iPhone of Android gratis – pas tijdens de installatie ervan wordt vermeld dat je een Premium abonnement nodig hebt, wil je van die app gebruik kunnen maken. Je betaalt in feite dus niet voor de dienst, maar voor de app. Een mobile app van 120 euro per jaar... Ik betaalde een jaar geleden minder voor de Europese versie van Navigon (en ook navigatie hoeft tegenwoordig niets meer te kosten).

Het lijkt redelijk als Spotify eenmalig een bedrag voor de app zelf zou vragen, en vervolgens dezelfde opties biedt als de gebruiker van PC of laptop. Wie wil betaalt dan de volle mep voor de extra diensten van het Premium pakket - maar niet voor het medium waarmee geluisterd wordt. Mobiel internet is inmiddels te ver gevorderd om het uitsluitend nog als “extra dienst” aan te bieden.

Wie wil Spotify 10 euro per maand betalen om thuis met de mobiel naar je eigen WiFi verbinding te luisteren, of gebruik te maken van het onbeperkte data-abonnement waar je de operator al voor betaalt? Ik niet. Gelukkig is het heel makkelijk om de app weer te verwijderen en wordt het wat mijn mobiel betreft Spotibye.

Over de auteur: Marc Wielaert