Nieuws
06 januari 2008 - Henri de Mooij

Echt gratis ringtones

Als je op zoek bent naar echt gratis ringtones (en ander leuk spul voor je mobieltje) zou ik zeker even doorlezen.

De meest populaire ringtones van dit moment, zoals 'goeiemoggel', 'hardste trilstand', 'lege batterij' en 'zingende telefoon' hoef je namelijk allang niet meer te kopen.

Zelfs als je de nieuwste Rihanna, Timbaland of Jeroen van der Boom hitsingle als beltoon wilt hoef je niet meer diep in de buidel te tasten.

Ze schieten inmiddels namelijk als paddestoelen uit de grond:

De (echt) gratis ringtone websites , bijna zonder uitzondering bedoeld om de concurrentie aan te gaan met de 'gevestigde partijen' (Jamba, Ringtoneking, 100% REAL, Celldorado, etc), die over het algemeen hun geld verdienen door veel en vaak nogal misleidend te adverteren met zogenaamd gratis* ringtones, maar met een peperduur abonnement als extraatje.

* Alleen de eerste is gratis.

Er zijn hele goede alternatieven en ik zet er een aantal in alfabetische volgorde op een rijtje. Vergeten sites zie ik graag terug in de comments (graag voorzien van commentaar, dus geen linkspam).

Met 'compleet aanbod' wordt bedoeld: Ringtones, Wallpapers, Videos, Javagames en Themes.

Mobile9.com

Compleet aanbod van mobiele content voor alle handsets. Naast gratis downloads ook een uitgebreide openbare telefoondatabase. Internationale opzet dus weinig Nederlandse content.

Mosh.nokia.com

Erg compleet aanbod van mobiele content. De beperking tot alleen Nokia toestellen is zowel het grootste nadeel als de grootste kracht; Content is zeer specifiek geschikt voor de ondersteunde toestellen, maar niet iedereen kan dus van de dienst gebruik maken. Gebruikers kunnen hier zelf content uploaden en delen. Internationale opzet.

Nakko.com

Recente onafhankelijke startup. Op de 'themes' na een compleet aanbod van content voor alle populaire handsets. Vooral het community aspect krijgt hier veel aandacht (op een Hyves achtige manier) en met gratis SMS-delivery erg praktisch in gebruik. Gebruikers kunnen hier ook zelf content uploaden, bewerken en delen. Internationale opzet maar veel Nederlandse content.

Tilefile.com

Een door Motorola 'gesponsord' sharing projekt. Slicke interface. Aanbod beperkt zich tot audio, video en graphics. Geen games of themes dus. Internationale opzet.

Phonezoo.com

Aanbod van Ringtones, plaatjes en grapjes. Veel aandacht voor het community aspect. Internationale opzet.

Ranktones.com

Onafhankelijke aanbieder. Alleen ringtones. Sobere opzet, maar wel erg overzichtelijk. Timmert momenteel hard aan de weg. Gebruikers kunnen hier hun eigen ringtone opnemen of uploaden. Veel Nederlandse content.

Het einde van de ringtoneindustrie?

Er is dus een ruim aanbod van gratis ringtones, dus de vraag is hoe lang het nog duurt voor de 'ringtonemaffia' er de brui aan geeft. Blijkbaar zijn er nog voldoende mensen die zich laten inpakken door hun aggressieve marketingmethodes, want er wordt nog steeds volop geadverteerd.

Er zijn in Nederland al meerdere malen kamervragen over gesteld, maar of er daadwerkelijk wetgeving gaat komen om deze malafide praktijken in te dammen valt nog maar te bezien. Zelfregulering heeft in elk geval niet gewerkt. De zgn. code of conduct is een lachertje.

Wat mij betreft ligt de bal momenteel echter niet zozeer bij de politiek, zelfs niet bij de ringtoneboeren, maar vooral bij de grote platenmaatschappijen.

De consument heeft namelijk het recht om van een legale muziekdownload (of fysieke geluidsdrager) een ringtone te maken voor eigen gebruik.

Dit wordt momenteel in elk geval nog angstvallig verzwegen en dat houdt de ringtonemaffia mede in stand.

Wanneer de muziekindustrie aktief gebruik zou gaan maken van dit soort initiatieven valt er mijns inziens zelfs heel veel mee te verdienen. In elk geval meer dan aan de huidige subscriptiemodellen, waarbij vaak alleen aan de eerste ringtone (het lokkertje) verdiend wordt.

De eerste 'major' (Universal, EMI, SonyBMG, of Warner) die het daarnaast aan gaat durven om (een deel van) zijn catalogus gratis aan te bieden voor mobiel gebruik zal ongetwijfeld veel kudos oogsten.

De legale download naar computers voor muziek mag dan toenemen (in tegenstelling tot de ringtoneverkopen), een substantieel deel wordt nog steeds via p2p netwerken binnengehaald.

Daar schreeuwt dus een marktsegment van ruim 40% om bediend te worden. Ringtones als marketinginstrument in plaats van (zieke) melkkoe dus. Wie durft?

Hopelijk hebben de labels het licht gezien voor de realiteit hen ook op het mobiele vlak heeft ingehaald. Erg lang gaat dat volgens mij niet meer duren.Gerelateerde links:
Fout NOS plaatst gratis ringtone provider in slecht daglicht
Gratis Mobile Software voor je mobiel
Klacht tegen beltoonboer
Over de auteur: Henri de Mooij