Nieuws
10 maart 2014 - Ron Smeets

Duitsland en Groot Brittannië willen de 5G race winnen

Tijdens de opening van de CeBIT, die dit jaar voor het eerst in vele tientallen jaren alleen nog toegankelijk is voor zakelijke bezoekers en pers, heeft premier David Cameron onthuld dat Groot Brittannië en Duitsland nauw gaan samenwerken in een poging de 5G race te winnen.

Dat klinkt heel erg veelbelovend maar de ontwikkeling van 5G technologiën is natuurlijk al een paar jaar in vole gang. Duitsland en Engeland hopen nu door het geven van geld (aanvankelijk zo'n 1 miljard) en een samenwerkingsverband tussen drie Universiteiten (Dresden, Kings College en Surrey) dat Europa de 5G leider gaat worden.

Gezien de ontwikkelingen in de VS en Azië op het gebied van 5G lijkt mij dit een redelijk kansloze missie. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Europa per definitie achter zal liggen tegen de tijd dat 5G klaar is om uitgerold te worden. In de praktijk zullen we er de komende jaren nog weinig van merken. De providers, en niet alleen in Nederland en Europa, moeten eerst hun duurbetaalde 4G licenties en investeringen in die netwerken terug verdienen.

De 5G snelheden die tot nu toe gedemonstreerd werden zijn wel mega rap. Waar 4G netwerken het nu moeten doen met snelheden tussen 20 en 150 Mbit (afhankelijk van provider en netwerk) moet je bij 5G denken aan download snelheden boven de 1 Gbit. In Barcelona was zelfs een demo te zien waar een snelheid van 2.5Gbit/seconde gehaald werd. Een film, in full HD, downloaden duurt dan net effe iets meer dan 1 seconde ;)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.