Nieuws
10 augustus 2010 - Ron Smeets

Duitse overheid wil BlackBerrys en iPhones verbieden

Net nu het er op leek dat RIM de problemen in Saudi Arabië en de VAE onder controle had wordt er weer een nieuw hoofdstuk aan het BlackBerry 'afluister-verhaal' toegevoegd. Deze keer door de regering van onze Oosterburen.

In Duitsland heeft de overheid namelijk van IT beveiligingsbedrijf BSI het advies gekregen om hun medewerkers geen BlackBerrys en iPhones meer te laten gebruiken en over te stappen naar toestellen die beveiligd zijn met SIMKo 2 (SIchere Mobile Kommunikation), een service van T-Systems, onderdeel van Deutsche Telekom.

De reden daarvoor heeft deels te maken met het feit dat RIM gebruik maakt van een gesloten systeem waartoe de beveiligings experts van de gebruiker (in dit geval dus de Duitse overheid) geen toegang hebben. Daarnaast maken de Duitsers zich zorgen over het feit dat de servers van RIM waarover ook hun dataverkeer loopt in Engeland staan. Da's dus ongeveer dezelfde klacht als door de Arabische landen geuit werd. Voor wat betreft de iPhone heeft het advies vooral te maken met de diverse beveiligings lekken in iOS zoals de mogelijkheid om op het besturingssysteem van dt toestel in te breken via het web (denk aan de Web-based jailbreak tool).

Volgens BSI kan het niet zo zijn dat de Duitse overheid geen invloed kan uitoefenen op het beveiligings niveau van Smartphone services en -toestellen. Dit zou onaanvaardbare risico's met zich meebrengen. Een andere reden om te switchen naar de SIMKo 2 is het feit dat er in Duitsland steeds meer cyber-attacks op regerings officials en medewerkers waargenomen worden. Dat maakt de noodzaak om er als overheid zelf voor de veiligheid van het smartphone verkeer te kunnen zorgen nog groter, aldus BSI. Verder is het natuurlijk ook geen slechte bijkomstigheid dat SIMKo 2 een Duits product is ;-)

Inmiddels heeft de Duitse regering al een officieel advies uitgebracht aan alle overheidsorganen om geen BlackBerry's meer te gebruiken voor officiele (geheime) communicatie. Een defintief verbod op de BlackBerry is nog niet van kracht gegaan, maar de diverse overheden wordt wel dringend geadviseerd voor andere toestellen en een ander systeem te kiezen. Daarbij wordt ook een duidelijke voorkeur uitgesproken voor het SIMKo 2 systeem en de bijbehorende toestellen van T-Systems. Vooralsnog werkt SIMKo 2 alleen op Windows Mobile (6.1 en 6.5) toestellen. T-Systems biedt vooralsnog alleen de HTC Snap, Touch Pro2 en HD2 aan.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.