Nieuws
06 februari 2008 - Ron Smeets

Duitse overheid wil 41 miljoen subsidie terug van Nokia

Het zat er al aan te komen maar nu is het ook offcieel. De Duitse regionale overheid van Nord-Rhein Westfalen wil de subsidie die men in 1998 en 1999 aan Nokia betaalde in ruil voor de fabriek die de Finnen destijds in Bochum bouwden, en komende zomer weer zal sluiten, terugbetaald zien. In totaal gaat het om 41.3 miljoen Euro.

Nokia is met stomheid geslagen, zo meldt men in een persbericht. De Finse toestelfabrikant heeft namelijk uitgerekend dat men zelf sinds 1999 in totaal meer dan 350 miljoen Euro geinvesteerd heeft in de betreffende fabriek. Bovendien heeft men in die periode zo'n 3200 banen gecreeerd in de regio, ruim 300 meer dan dat de afspraak was.

Daarnaast stelt Nokia dat de hoogte van de betaalde subsidies in het niet vallen bij de extra kosten die de Finnen moesten betalen aan belastingen en werkgevers bijdrages in Duitsland vergeleken met andere landen waar men fabrieken heeft staan.

Nokia en diens financiele adviseurs, ironisch genoeg van de Deutsche Bank, zijn er dan ook van overtuigd dat de claim van de Duitse overheid geen stand zal houden, mocht het ooit tot een juridisch conflict komen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.Gerelateerde links:
Duitsers ECHT boos op Nokia: slopen hun toestellen
Duitse vakbonden: boycot Nokia!
Duitse overheid woedend op Nokia, wil 80 miljoen terug
Bijna 2300 ontslagen bij Nokia in Duitsland
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.