Nieuws
08 december 2011 - Ron Smeets

Duitse media: "Directeur T-Mobile weg om NMa onderzoek"

De huidige directeur van T-Mobile in Nederland, Bart Weijermars, wordt per 1 januari opgevolgd door Thomas Berlemann. Op zich is het redelijk normaal dat in deze functies om de drie tot vijf jaar een wisseling van de wacht plaats heeft.

Echter, doorgaans worden dit soort beslissingen iets langer van tevoren kenbaar gemaakt. De Duitse Financial Times speculeert dat het besluit om op zo'n korte de Nederlandse directeur te vervangen te maken heeft met het NMa onderzoek naar illegale prijsafspraken dat eerder deze week tot invallen bij de Nederlandse providers, ook T-Mobile, leidde.

De Duitse krant speculeert dat het besluit om Weijermars per 1 januari te vervangen door Thomas Berlemann (foto hieronder) ook te maken heeft met het NMa onderzoek: "Mitten in einer Kartelluntersuchung zu möglichen Preisabsprachen bei niederländischen Mobilfunkbetreibern schickt die Deutsche Telekom nach Informationen der FTD einen neuen Mann an die Spitze ihrer niederländischen Landesgesellschaft."

Verderop in het artikel worden ook de ietwat tegenvallende resultaten van T-Mobile Nederland genoemd als een mogelijke, mede, oorzaak voor het vervangen van Weijermars: "Im dritten Quartal 2011 war der Umsatz des Unternehmens gegenüber dem Vorjahr auf 428 Mio. Euro zurückgegangen - knapp fünf Prozent. Im Herbst 2007 hatte die Telekom den Konkurrenten Orange Netherlands für 1,3 Mrd. Euro gekauft und war damit zur Nummer zwei hinter KPN aufgestiegen. 1 Mrd. Euro hatte man sich als Synergieeffekt versprochen, die Hälfte davon in den ersten sechs Jahren. Konzernintern heißt es jedoch, bisher sei dieses Ziel nicht erreicht worden."

Michael Vos, PR woordvoerder van T-Mobile in Nederland, bevestigde dat Weijermars inderdaad per 31 december T-Mobile gaat verlaten, maar ontkent dat het iets te maken heeft met het lopende NMa onderzoek: "Ik kan bevestigen dat Bart Weijermars per 31-12 T-Mobile verlaat. Hierover volgt vanmiddag meer informatie. Deze beslissing staat geheel los van de gebeurtenissen eerder deze week."

UPDATE (14u05): Zojuist ontving ik een telefoontje van een (andere) persvoorlichter van T-Mobile met het dringende verzoek de titel van dit bericht te nuanceren. Volgens T-Mobile zou deze titel kunnen leiden tot 'persoonlijke schade' aan het adres van Bart Weijermars. Laat ik vooropstellen dat dat nooit mijn intentie is, bij geen enkel artikel. Na rijp beraad heb ik dan ook besloten om de tital aan te passen. De nuance, in te titel dus, om daar al te vermelden dat het gaat om speculatie door de Duitse media lijkt mij wel passend en doet natuurlijk niets af aan de inhoud van het artikel zelf. Daarin werd immers al meer dan duidelijk waar de 'geruchten' over de koppeling tussen het vertrek van bart Weijermars en de NMa onderzoeken vandaan kwamen!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.