Nieuws
25 februari 2010 - Ron Smeets

Duits Nokia interview over OVI Maps en een iPhone killer

De afgelopen 24 uur is online nogal wat commotie ontstaan rondom een interview dat Sara Gross van Die Presse had met Greig Williams (foto), de Nokia baas voor Centraal Europa (o.a. Duitsland).

Zo zou Greig onder andere gezegd hebben dat Nokia van plan is om de gratis OVI Maps navigatie ook te gaan uitbrengen voor de Windows Mobile (cq. Windows Phone) en Android platformen. Inmiddels heeft Nokia al laten weten dat Williams dat nooit gezegd heeft en de betreffende uitspraken zijn intussen ook al door Die Presse offline gehaald.

Op zich zou het natuurlijk wel logisch zijn dat Nokia, al dan niet via NavTeq, gaat proberen om haar gratis OVI Maps Navigatie app ook aan andere (OS) fabrikanten te slijten, maar ik denk niet dat die daar echt op zitten te wachten. Google heeft immers al haar eigen gratis Navigatie oplossing en ik zie Sony Ericsson, Samsung, HTC of LG zo gauw nog niet OVI Maps van 'conculega' Nokia op hun toestellen installeren, toch?

Een ander onderwerp dat in het bewuste interview (wederom) naar boven komt is de vraag wanneer Nokia nu eindelijk eens met een iPhone killer gaat komen. Een beetje gekke vraag om nu, ruim drie jaar na de introductie van de eerste iPhone, nog te stellen, maar goed. Williams eerste antwoord is even nietszeggend als voorspelbaar ;-) "Medio dit jaar komen enkele nieuwe producten". Vervolgens zegt hij dat het voor iedere fabrikant een uitdaging zal zijn om gebruikers die inmiddels vergroeid geraakt zijn met hun iPhone en de vele Apps, over te halen een Nokia, of ander merk, toestel te kopen en dat hij zich al verheugd op de nieuwe Nokia's. Verderop in het artikel geeft Williams nog aan dat Nokia zich met haar eigen applicatie winkel (OVI Store) richt op een breed wereldwijd publiek en niet alleen die gebruikers die een toestel van 500 Euro hebben (doelend op de iPhone natuurlijk).

Of je aan de hand van deze uitspraken van Williams de conclusie mag trekken dat Nokia nu dan toch eindelijk met een iPhone killer op de proppen zal komen moet iedereen voor zichzelf maar uitmaken. Vergeet daarbij echter niet dat ook de 5800 XpressMusic, de N97 en de N900 al eens als iPhone killer getypeerd zijn. Nooit door de Finse fabrikant zelf overigens en dat zal ook nu niet gebeuren, zo verwacht ik. Natuurlijk kijken ze in Espoo ook naar de concurrenten, en ze zullen zich tot op zekere hoogten ook laten inspireren door diens successen, maar volgens mij zijn ze toch echt groot en volwassen genoeg om hun eigen plan te trekken.

In het interview reageert Williams verder ook nog op verschillende vragen omtrent MeeGo, het nieuwe OS dat ontstaan is door de fusie van MobLin en Maemo, en Symbian. Zoals verwacht mag worden zijn z'n antwoorden ook hier weer redelijk algemeen. "Er komen nieuwe toestellen met beide besturingssystemen" en "MeeGo is bedoeld voor de high-end smartphone markt". Op de vraag of Windows Phone 7 Series een succes gaat worden zegt Williams alleen dit jaar volgens hem gekenmerkt zal worden door een harde concurrentiestrijd tussen de diverse mobiele besturingssystemen. "Microsoft heeft al langer moeite gehad om een substantieel marktaandeel te bemachtigen. Nu hebben we Apple, Android, Meego, Symbian, Windows, BlackBerry. . . het wordt een zwaar jaar". Toch verwacht Williams dat er uiteindelijk maar twee of drie winnaars zullen zijn op het gebied van de Smartphone besturingssystemen. De vraag wordt natuurlijk welke twee of drie? Daar zegt hij in het interview niets over. Maar dat werd hem ook niet gevraagd ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.