Reviews
16 februari 2015 - Ron Smeets

Duel tussen twee goedkope smartphones: Lumia 535 vs Honor Holly (video) Toestellen met een prijskaartje dat ruim onder de 150 Euro ligt

Het is al lang bekend dat je bij de aanschaf van een goede smartphone niet persé meer diep in je buidel hoeft te tasten. Voor een paar honderd euro minder dan de prijs van een Galaxy S5 of iPhone 6 kun je al een prima toestel kopen. Maar hoe zit het met de écht goedkope smartphones. Ik vergeleek twee toestellen waarvan het prijskaartje ruim onder de 150 Euro ligt; de Lumia 535 van Microsoft, voorheen Nokia, en de Holly van Honor, voorheen Huawei.

In het verleden bleek het spreekwoordelijke 'goedkoop is duurkoop' bij mobiele telefoons en smartphones in deze prijsklasse meer dan eens juist te zijn. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Microsoft staat al enkele jaren bekend, ook toen de Lumia's nog gewoon de Nokia merknaam droegen, als fabrikant van betaalbare en degelijke toestellen met prima specs. Honor is een van de nieuwe Chinese merken die zich toch vooral ook in datzelfde segment wil profileren. Die nieuwe Aziatische spelers kampen echter met een ander spreekwoordelijk gezegde, of vooroordeel: onbekend maakt onbemind.

Hoog tijd om een toestel van een relatief nieuw Chinees merk eens te vergelijken met een concurrent van een van de gevestigde merken dus. Bij de vergelijking tussen de Honor Holly en de Lumia 535 heb ik diverse belangrijke punten belicht zoals het design en bouwkwaliteit, specificaties, camerakwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van het OS. En de winnaar is... Kijk maar!

Zonder nu al te veel van bovenstaande video prijs te geven (voor diegenen die eerst doorlezen en dan pas het filmpje kijken ;)) kan ik in ieder geval concluderen dat beide toestellen hun voor- en nadelen hebben. Op zich is dat niet echt verrassend te noemen, maar het toont wel aan dat de (nieuwe) Chinese merken er inmiddels in slagen om beminnelijke toestellen te maken.

Ben je op zoek naar een smartphone en wil je, zonder abonnement, niet meer uitgeven dan 130 Euro, dan kun je zowel de Honor Holly als de Lumia 535 in overweging nemen. Wil je een weloverwogen keuze maken tussen deze twee, kijk dan zeker even bovenstaande videovergelijking en bepaal mede aan de hand daarvan welke positieve factoren van de twee toestellen voor jou het meest doorslaggevend zijn.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.