Geruchten
21 december 2009 - Ron Smeets

Dual SIM toestel van Nokia op komst?

Als de bronnen van Eldar Murtazin van Mobile Review juist zijn, dan gaat Nokia komend jaar in Rusland beginnen met het produceren en verkopen van dual SIM toestellen. "Nokia will launch dual SIM phones in 2Q10 in mid tier segment. Nokia Russia – Viktor Saijes, just said that this is true", aldus een quote van Eldar op zijn Twitter. Specs en afbeeldingen zijn op dit moment nog niet beschikbaar (het toestel hiernaast is dus ook geen Nokia ;-))

Ik heb het al vaker geschreven. Dual SIM toestellen kunnen voor een bepaalde doelgroep mobiele bellers een prima alternatief zijn voor het meeslepen van twee (of meer) toestellen.

Denk aan mensen die net over de grens werken en, om de belkosten te drukken, een SIMkaart hebben voor beide landen of zakenmensen die veel reizen en naast hun vaste nummer ook (prepay) kaarten willen gebruiken van de landen waar ze zoal naar toe moeten.

Helaas wordt het concept van de dual SIM toestellen vooralsnog niet ondersteund door Telco's en Telefoonwinkel. Die willen namelijk niets liever dan roaming kosten in rekening brengen en nieuwe toestellen verkopen en het idee dat iemand één toestel heeft met SIM kaarten van twee (verschillende) providers is in hun ogen niet winstgevend genoeg. In de zogenaamde ontwikkelende landen zoals Rusland en China bedienen dual SIM toestellen wel een klein maar substantieel deel van de mobiele markt. Deels komt dit omdat in sommige landen, zoals Rusland, roaming ook binnen het land een issue is omdat niet alle providers overal dekking hebben.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.