Geruchten
08 augustus 2017 - Ron Smeets

Drie nieuwe dure iPhones dit jaar, een ‘goedkopere’ in 2018

Dat is zoals de meeste analisten, insiders en andere geruchtenmolens er nu over denken. Apple gaat dit jaar drie nieuwe dure iPhones onthullen en komt in de eerste helft van volgend jaar met een opvolger voor de ietwat voordeligere iPhone SE. Als de berichten en geruchten blijken te kloppen dan kunnen we in het laatste kwartaal van 2017 gaan kiezen uit drie nieuwe iPhones. De 7S en 7S Plus zullen uiterlijk nagenoeg identiek zijn aan de huidige iPhone 7 en iPhone 7 Plus, maar dan met een betere processor, geheugen en camera, zoals dat meestal het geval is. De iPhone 8 zou daarentegen de echte jubileum smartphone van Apple moeten worden. Mogelijk met een 5.8 inch ( maar 5.1 en 5.2 worden ook genoemd) edge-to-edge scherm, dunnere (of nagenoeg geen) randen aan de boven- en onderzijde, 3D gezichtsherkenning in plaats van de grote Touch-ID / Home knop en een volledig glazen behuizing met roestvrij stalen frame. 

Het tiende jaar van de iPhone zou een bijzonder jaar moeten worden. Nog vóór de onthulling van de iPhone 7, in september 2016, werd al gespeculeerd dat de tiende editie van de Apple smartphone wel eens de iPhone 10 zou kunnen gaan heten. Los van het feit dat dit geheel tegen de naamstrategie van Apple in druist bleek al snel dat de fabrikant dat eigenlijk nooit serieus overwogen had. Waar ze bij Apple wel mee worstelden is het feit dat een jubileum versie van de iPhone eigenlijk natuurlijk geen ‘S’ update-je mag zijn. Tsja, die augurk hebben ze zichzelf opgediend toen ze in 2008 besloten niet de iPhone S, maar direct voor de iPhone 3G te gaan, gevolgd door de 3GS in 2009, 4 in 2010 etc, etc, tot en met de iPhone 7 in 2016. Hadden ze direct de S-tussenversies bedacht, dan waren ze nu bij de iPhone 6 (qua naam dan) aangekomen. De grote update nadat vorig jaar de iPhone 5S onthuld werd. Maar goed, dat is dus niet aan de orde.

Wat wel aan de orde is, zijn de steeds sterker wordende geruchten dat Apple van plan is om dit jaar drie nieuwe, dure, iPhones te onthullen. Naast de iPhone 7S en 7S Plus zou ook de iPhone 8 het daglicht gaan zien. Of dat op hetzelfde, bekende, moment zal gebeuren (begin september) is nog niet bekend. Volgens de meest recente geruchten komt de iPhone 8 een maand later, maar dat kan ook betekenen dat hij alleen later in de winkel verschijnt. Als Apple al van plan is de iPhone 8 als jubileum model voor het 10-jarige bestaan van de smartphone die de wereld veranderde (de mobiele telefoonwereld dan toch ;) ) te onthullen dan lijkt het mij niet echt handig, zelfs onlogisch, om daar een maand na de presentatie van de 7S (Plus) een apart evenement voor te organiseren. Al denk ik ook wel dat Apple het als enige fabrikant wel voor elkaar kan boksen om de wereld binnen twee maanden twee keer aan haar lippen te laten hangen voor de onthulling van twee nieuwe iPhone modellen, maar dit ter zijde.

Over de nieuwe versie van de iPhone SE die dus begin 2018 op de markt zou moeten komen is nog weinig bekend. De geruchten lopen uit een van een compact toestel met de specs van de iPhone 7 tot een ‘iPhone 6’ met een nieuw ontwerp die vooral goedkoper moet worden om de Indiase markt beter te kunnen bedienen. De tijd zal leren hoeveel nieuwe iPhones Apple de komende weken, en maanden, gaat onthullen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.