Nieuws
03 juli 2014 - Ron Smeets

Drie Grahams voor Samsung; HTC, Sony en LG verdelen de rest

Vandaag vond de jaarlijkse uitreiking van de Graham Telecom Awards plaats. Gekozen was dit keer voor een zomerse lokatie aan de Maarsseveense plassen. Gelukkig zat het weer ook mee, maar daar kwamen we natuurlijk niet voor... of toch. De organisatie had namelijk ook een BBQ geregeld. Prijsjes uitreiken onder het genot van een hapje en een drankje dus ;)

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; de belangrijkste categorie, beste smartphone van 2014, werd gewonnen door de Samsung Galaxy S5. De Koreaanse fabrikant was sowieso de grote winnaar van de dag met nog twee Grahams; voor beste Tablet (Galaxy Note Pro 12.2) en beste Wearable (Gear Fit). 

In de categorie hardware waren nog drie Grahams te winnen. Sony pakte met de Xperia M2 de prijs voor de beste betaalbare smartphone onder de 350 Euro. HTC ging aan de haal met de prijs voor de meest innovatieve smartphone: de HTC One M8. LG won de vakjury award voor de gloednieuwe G3. Wat ik van de prijswinnaars vind kun je in onderstaande video zien en horen ;)

In totaal werden dertien Graham Awards uitgereik. Behalve de hardware categoriën waren er ook prijzen voor providers, retailers en abonnementen. Hieronder een overzicht van deze winnaars:

Categorie Retail
In de hoofdcategorie Retail werden drie Graham Awards uitgereikt op basis van de consumentenstemming en de uitkomst van de mysteryshopping en -calling. Vodafone pakte in deze categorie maar liefst twee prijzen. De operator kreeg de prijs voor de Best Telecom Retailer 2014 en wist bovendien de award voor de Best Telecom Retailer Personeel in de wacht te slepen. De Graham Award voor de Best E-tailer 2014 ging naar Typhone.nl (onderdeel van Phone House).

Categorie Abonnementen
In de hoofdcategorie Abonnementen waren eveneens drie beelden te vergeven. De Graham Award voor het Best Postpaid Abonnement ging naar Vodafone Red. T-Mobile pakte met Stel Samen de award voor Best Sim Only Abonnement 2014. Kabelaar Ziggo ten slotte mocht de Graham Award voor Best Alles-in-1 Pakket 2014 in ontvangst nemen.

De Graham Awards, vernoemd naar de uitvinder van de telefoon Alexander Graham Bell, worden sinds 2008 ieder jaar uitgereikt. Lezers van Connexie, diverse telecomwebsites, Veronica Magazine en de landelijke dagbladen Metro en Sp!ts konden via internet hun stem uitbrengen op telefoons in diverse categorieën, maar ook een oordeel vellen over de diverse abonnementen, retailketens en e-tailers. Daarnaast werd via een uitgebreide socialmediacampagne mensen opgeroepen om te stemmen. Uiteindelijk brachten ruim 27.000 consumenten een bezoek aan de website waar men zijn of haar stem kon uitbrengen. Daarnaast werd de mening van vakjournalisten van verschillende techwebsites gevraagd, terwijl medewerkers van Retail Reality hun ervaringen als mysteryshoppers en -callers in diverse winkels en internetshops gebruikten voor hun beoordeling. Uiteindelijk zijn door die gegevens te combineren de winnaars vastgesteld.

De Graham Awards zijn een initiatief van Channel BV, uitgever van onder meer telecomvakblad Connexie, in samenwerking met Veronica Magazine. De vakjury bestaat uit journalisten van Connexie, PortableGear, Sp!ts, Metro, AllAboutPhones, GSM Helpdesk, Mobile Cowboys, Bellen.com, GSMinfo, GSMpedia, Tellinq en ACBB Media.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.