Geruchten
31 oktober 2018 - Ron Smeets

Drie Galaxy S10 modellen op komst? Slim, maar het wordt tijd dat Samsung weer eens écht innoveert; met de Galaxy S10 Fold wellicht?

Steeds meer fabrikanten maken naast de standaard en ‘plus’ versie van hun vlaggenschip smartphone ook een derde, zogenoemd ‘Lite’ model. Huawei was de eerste van de grote merken die daar ten tijde van de P8 (2015) al succes mee had en inmiddels zijn ook een aantal concurrenten – zoals HTC, LG en in zekere zin Apple – al overstag. De geruchten dat Samsung die strategie gaat adopteren worden steeds sterker. Dat zou dan moeten gebeuren met de lancering van de Galaxy S10, waarschijnlijk tijdens of rondom het MWC van 2019, eind februari. Het is dus nog een gerucht, maar de kans bestaat dat we volgend jaar dus niet alleen een Galaxy S10 en Galaxy S10+ gaan zien, maar ook een Galaxy S10 Lite, of wat de naam voor de goedkopere versie ook mag worden.

Twee vliegen in één klap
Huawei hanteert deze ‘standaard’, ‘pro’ en ‘lite’ strategie al sinds de P8 uit 2015 en dat heeft de Chinese fabrikant geen windeieren gelegd. Ze slaan daarmee immers twee vliegen in één klap. Ten eerste kunnen ze zonder te liegen roepen dan er miljoenen ‘P-series’ toestellen over de toonbanken gevlogen zijn zonder daarbij te moeten vermelden dat meer dan 70% daarvan het ‘Lite‘ model was. Daardoor lijkt het alsof de P-Series net zo goed presteert als de vlaggenschepen van de concurrentie. Formeel is dat natuurlijk ook het geval, maar stel dat Samsung een S10 Lite gaat uitbrengen dan zullen de verkoopcijfers van de Galaxy S-series ook stijgen. OK, dat gaat dan waarschijnlijk voor een (groot) deel ten koste van de verkoopcijfers van de A-Series, maar dat moeten ze dan op de koop toe nemen. Daarnaast kunnen smartphone kopers die graag willen pronken met hun nieuwste toestel dan ook gewoon roepen dat ze ‘een Galaxy S10’ gekocht hebben en geen ‘goedkope’ A-series in handen hebben. Ik zie dat in mijn omgeving nu al gebeuren met mensen die de Huawei P20 (Lite) aangeschaft hebben. ‘Ik heb een P20’ is het dan. Ja, kenners zien uiteraard het verschil, maar de gemiddelde smartphone gebruiker valt dat echt niet op. Online zijn al een hele sloot concepten van de Galaxy S10 te zien. Hieronder staat een ontwerp voor drie modellen; S10, S10+ en S10 Lite.

De tijd van de ‘babysteps’ is voorbij
Hoewel we nog niets met zekerheid kunnen zeggen over het uiterlijk en de specs van de Galaxy S10 is het wel duidelijk dat Samsung met iets speciaals op de proppen zal moeten komen. Geen ‘babysteps’ meer maar ‘giant leaps’! De Galaxy S9 was in vrijwel alle opzichten hooguit een kleine stap vooruit vergeleken met zijn voorganger. Hetzelfde design en een iets betere camera, maar dat was het dan ook wel. De kans dat Samsung daar nog een keer mee kan wegkomen bij de Galaxy S10 lijkt klein. Dat is dit jaar al te zien aan de populariteit en verkoopcijfers van de Galaxy S9(+). Het feit dat de toestellen amper een half jaar na de winkelrelease al 200 tot 300 euro in prijs gedaald zijn bewijst dat. Een dergelijke prijserosie is zelfs voor Samsung aan de hoge kant.

Durf te innoveren, Samsung!
Het wordt nu afwachten wat Samsung voor de Galaxy S10 in petto heeft. Daar wordt natuurlijk al volop over gespeculeerd. De in-screen vingerafdruk scanner maakt daarbij ook weer haar opwachting. Die werd in het geruchtencircuit eerder al toebedeeld aan de Galaxy S8, Note8, Galaxy S9 én Note9. Geen van allen kreeg hem. Inmiddels is die technologie al in meerdere toestellen, maar niet bij Samsung, terug te vinden. Hetzelfde geldt voor de triple camera op de achterzijde. OK, de Koreanen hebben die inmiddels geïntroduceerd in een A-Series toestel – en zelfs een quad camera in de Galaxy A9 – maar bij de Galaxy S en Note vlaggenschepen ontbreekt die nog. Ook de inham of notch is nog niet door Samsung geadopteerd. Allemaal features waarmee de Koreanen nu achterlopen op de concurrentie. Kortom, het is de hoogste tijd dat Samsung de Galaxy S series weer eens van echt innovatieve vernieuwingen gaat voorzien. Toch een opvouwbare Galaxy S10 dan? Nah, een dergelijk radicale verandering zullen ze als marktleider niet aandurven voor het vlaggenschip model, maar het zou wel stoer zijn en getuigen van lef. Misschien niet voor alle drie de modellen, maar waarom niet een Galaxy S10, S10 Lite en S10 Fold introduceren? En dan de S10+ schrappen. De Galaxy Note9 (en straks Note10) is daar immers al een prima alternatief voor. Ik zeg: Doen Samsung! We gaan het wel zien, over een maand of vier.