Toestellen
19 april 2006 - Ron Smeets

Drie dagen met de Nokia N91; een review

We kondigden het de vorige week al aan dat MobileCowboys enkele dagen mocht ‘spelen’ met Nokia’s langverwachte en veelgeplaagde musicphone, de N91. Het afgelopen paasweekeinde was dus een mooie gelegenheid om drie dagen met het toestel door te brengen voor een uitgebreide (p)review.

Wat na het openmaken van de doos meteen opvalt is dat de N91 in ieder geval aan zal slaan bij liefhebbers van glimmende gadgets. Het gebruik van het nodige chroom in het front geeft de N91 een bijzondere uitstraling, maar zorgt ook voor veel poetswerk, als je tenminste wilt dat ie blijft glimmen.

Daarmee hebben we de eerste overeenkomst met de populairste portable muziekspeler van dit moment, de iPod, al te pakken. En dat is volgens ons ook een van de belangrijkste speerpunten van Nokia bij de release van de N91. Dit toestel moet duidelijk de concurrentie kunnen aangaan met Apple’s iPod en Sony Ericsson’s walkmanphones zoals de W800 . Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar als ik, kijkend naar het design van deze drie toestellen een top 3 moet samenstellen, dan zie die er als volgt uit:

1. iPod

2. N91

3. W800i

De N91 wordt compleet met desktop stand, headset en remote control geleverd. Natuurlijk krijg je er ook de inmiddels bekende Nokia PC Suite bij (helaas nog steeds geen Mac versie)

De iPod is en blijft qua design gewoon top en schier ontastbaar, maar de look-and-feel van de N91 verslaat met gemak het ietwat speelsere ontwerp van de Sony Ericsson. In dichtgeschoven toestand is de N91 als muziekspeler ook eevoudiger te bedienen dan de gemiddelde Sony Ericsson doordat de bedieningstoetsen gewoon voor op het toestel zitten. Om te voorkomen dat je je favoriete nummers ongewild uitzet als je de N91 in je binnenzak hebt zitten heeft ie aan de bovenzijde, naast de koptelefoonaansluiting en de aan-uit knop ook een vergrendel-toets voor de bediening.

Verder valt op dat hij nog iets, zij het fractioneel, groter is dan de N90 en de iPod G5, hoewel hij wel een stuk smaller, maar dikker, is dan Apple’s paradepaardje. Daarentegen is de N90 weer een iets dikker dan de N91. Over het algemeen ontlopen beide toestellen elkaar niet veel qua afmetingen. Verwacht geen ultraplatte of –kleine GSM als je voor de N91 kiest, maar ik kan me ook niet voorstellen dat er iemand is die dat bij de keuze voor een ‘Smart musicphone’ met deze specificaties voor ogen heeft.

Vergeleken bij de iPod G5, Nano en N90 slaat de N91 absoluut geen modderfiguur

De N91 wordt daarnaast ook behoorlijk compleet uitgevoerd afgeleverd. Behalve het toestel en een lader krijg je er ook een desktop stand, een headset voor handsfree bellen en het bedienen van de muziekspeler en een USB kabel om het toestel rechtstreeks op je PC of Laptop aan te sluiten. Jammer is wel dat de desktop stand alleen een laadfunctie heeft en dat je er geen audio- of USB kabel op kunt aansluiten.

Vanzelfsprekend hebben we de multimediafunctie’s als eerste uitgbreid onder handen genomen. Het toestel dat wij van Nokia kregen was al voorzien van een tiental songs en ongeveer evenveel, Live 8, videoclips. Eerst die maar eens afspelen dus. De N91 heeft een ingebouwde stereo speaker, die vreemd genoeg maar aan één zijde van het toestel een uitgang heeft, de linker en rechterspeaker zitten dus slechts 1 centimeter van elkaar verwijderd. Mede daardoor valt de kwaliteit van het geluid ervan nogal tegen. Hoe dat klinkt kun je in deze vodcast beluisteren. De vraag is natuurlijk wel hoe vaak je naar de muziek gaat luisteren zonder koptelefoon aangesloten te hebben, maar toch had Nokia dit beter kunnen en moeten doen. Dat, of geen ingebouwde speaker, althans niet een waarmee je behalve de ringtones ook de muziek kunt beluisteren.

De techniek daarvoor zit zelfs al in het toestel, want als je de FM Radio opstart zonder dat je een koptelefoon hebt ingestoken, dan speelt de Radio simpelweg niet. De reden daarvoor is overigens dat het snoer van de headset tevens als antenne voor de Radio fungeert.

De ingebouwde speaker is een van de mindere features van de N91

De volgende stap is dan dus ook het aansluiten van de bijgeleverde headset met afstandsbediening en voilá: perfect geluid. De kwaliteit van de voorgeinstalleerde muzieknummers is ronduit goed te noemen. De N91 doet wat dat betreft absoluut niet onder voor de kwaliteit van de iPod, sterker nog, nadat ik enkele nummers van mijn iTunes bibliotheek naar de Nokia getransporteerd had om de kwaliteit ervan te vergelijken met mijn iPod had ik zelfs de indruk dat de kwaliteit van de ‘versterker’ van de N91 beter was dan die van de iPod G5. Helaas kan ik jullie dat hier niet laten horen, maar neem maar gerust van mij aan dat de N91 op muziekgebied een topper is.

Datzelfde gold voor de ‘huiskamer’ test. Regelmatig sluit ik m’n iPod aan op mijn audiosysteem in de huiskamer en dat heb ik nu dus ook met de N91 gedaan. Dankzij de ‘normale’ 3.5mm audio aansluiting, ook wel mini-jack genoemd, kun je elke ‘walkman headset’ of 3.5mm audiokabel op de N91 aansluiten. Wat mij op dat moment opviel is dat het maximale geluidsniveau van de N91 heel wat meer decibels produceert dan de iPod. Kortom, hij kan veel harder! In de handleiding van het toestel wordt je daar echter nauwelijks voor gewaarschuwd. Hopelijk past Nokia dit nog aan, want anders zouden ze wel eens voor juridische verassingen kunnen komen te staan, vooral in de VS.

De bediening van de muziekspeler is overigens nagenoeg gelijk aan die van de iPod en daar is ook niks mis mee. Vrijwel alle MP3 spelers in deze categorie gebruiken dezelfde menustructuur, playlist- en selectiecriteria. Wel is de N91 wat trager bij het switchen tussen nummers, zowel op handbediening als in ‘shuffle’ of ‘playlist’ modus. De stilte tussen de diverse nummers varieert daarbij tussen ca.1 en 3 seconden.

Een leuk feature is de ingebouwde Equalizer functie. Behalve een 7-tal vooringestelde genre’s kun je ‘m ook naar eigen inzicht instellen. Je hebt hiervoor 8 kanalen ter beschikking, 3 lage in het lage tonen bereik, 2 midden tonen en 3 kanalen voor de hoge tonen.

De N91 heeft een ingebouwde 4Gb hard disk. In principe is dat dus genoeg voor zo’n 1000 nummers, maar als je ‘m ook gebruikt voor het maken en bekijken van videoclips, dan zul je de 1000 songs niet halen. Er zijn verschillende manieren om muziek op de N91 te zetten. Je kunt online muziek downloaden bij Nokia’s muziekwinkel, maar als je al over de nodigde MP3 of AAC bestanden beschikt dan kun je die natuurlijk ook gewoon via Bluetooth, WLAN of de bijgeleverde Mini USB kabel naar de N91 transporteren.

Daarmee komen we meteen op een andere bijzonder handige feature van de N91: ingebouwde WLAN toegang. Ik kon thuis letterlijk binnen 5 seconden het internet op met dit toestel om te browsen of ringtones en spelletjes te downloaden. Iets dat me met mijn PSP met ingebouwde WLAN nog maar in 5 van de 10 pogingen lukt! De N91 werkte meteen. Zie ook de vodcast die ik hiervan gemaakt heb.

Als je de N91 via de bijgeleverde mini USB kabel aan je PC of Laptop koppelt, dan krijg je onmiddelijk drie keuze’s voorgeschoteld: mediaspeler, PC Suite (voor synchronisatie van contacts, agenda etc) of massaopslag. In die derde modus wordt, evenals bij de mediaspeler functie, het toestel automatisch in Offline stand gezet zodat je hem dan niet meer kunt gebruiken om te bellen. Als je de N91 in massaopslag modus gebruikt is het dus feitelijk een 4 Gieg USB disk. Op die manier kun je wat ons betreft ook het snelst muziek en videoclips op het toestel zetten. Nadat je de bestanden hebt gekopieerd kun je het toestel via de ‘eject’ optie ontkoppelen van je PC. De eerstvolgende keer dat je daarna naar naar het muziekmenu gaat zal de N91 zelf melden dat er nieuwe muziekbestanden aangetroffen zijn en de vraag stellen of hij de muziekbibliotheek moet verversen.

We zouden het bijna vergeten, maar je kunt met de N91 natuurlijk ook gewoon bellen. Bij het installeren van de SIM kaart nog tegenviel was de manier waarop de accuklep openging. De releaseknop aan de rechter zijkant van het toestel dat wij hadden werkte niet optimaal waardoor het openschuiven van de klep aan de achterzijde wat moeizaam ging. De plek van de SIM kaart zelf is overigens beter gekozen dan bij de N90 waar je het kaartje als het er eenmaal in zit nauwelijks nog uit krijgt.

De enige echt unieke communicatie functie die de N91 onderscheid van andere Nokia GSM’s is de aanwezigheid van Push-To-Talk, ofwel de walkie-talkie optie. Als je tijdens het luisteren naar muziek gebeld wordt of zelf wilt bellen, dan schakelt het toestel de muziek tijdelijk uit zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen. Na afloop van het gesprek gaat de muziek vanzelf ook weer verder.

Wel is, zoals je duidelijk kunt zien als je het muziekbedienings klepje open schuift, de ruimte voor het numerieke toetsenbord wat aan de krappe kant waardoor de toetsen relatief klein zijn en dicht op elkaar zitten.

Naast alle muziekfuncties beschikt Nokia’s multimedia smartphone ook over de standaard opties als een agenda, dezefde 2MP camera als de andere N-Series toestellen (N90 en N70), SMS en MMS messaging. Wat dat betreft verschillen de diverse N-series modellen nauwelijks van elkaar, wat natuurlijk deels ook komt doordat ze allen van hetzelfde Symbian S60 operating systeem voorzien zijn.

Datzelfde geldt ook voor de user interface. Zoals te verwachten mag worden van Nokia is die bijzonder gebruiksvriendelijke en zal ook door ‘first time’ Nokia eigenaren relatief snel onder de knie te krijgen zijn.

Samengevat de voor- en nadelen van de N91 op een rijtje. Goede eigenschappen zijn:

- muziekprestatie’s

- geluidskwaliteit

- opslagruimte

- design

- connectivity

- gebruiksgemak

Minder goede en verbeterpunten zijn:

- kwaliteit van de ingebouwde speaker

- te klein numeriek toetsenbord

- moeizame opening accuklep

Conclusie:

De N91 is een bijzonder fraai vormgegeven multimedia smartphone en een geduchte concurrent voor zowel de andere walkmanphones op de markt als Apple’s iPod en andere MP3 spelers.

We hebben er lang op moeten wachten, maar het resultaat is er dan ook naar. Ik denk dat de concurrentie hier wel even zoet mee zal zijn en dat Apple’s vermeende ambitie om een GSM versie van de iPod uit te brengen door de komst van de N91 versneld, danwel in de kiem gesmoord zou kunnen worden. Die keuze is aan Steve Jobs en z’n mannen. Nokia is er in ieder geval meer dan klaar voor.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.