Nieuws
16 oktober 2008 - Ron Smeets

Dongelen met een Mac

De KPN Dongel is natuurlijk vooral bekend door de grappige commercial van 'de afdeling transploft' waarin gesteld wordt dat het wel heel erg makkelijk is om mobiel te internetten met behulp van de Mobiel Internet Modem 802.

In de meeste gevallen klopt die stelling ook maar voor diegenen die een Apple laptop bezitten kan het nog een hele toer zijn om de dongel aan de praat te krijgen. Nu weet ik dat er in verhouding natuurlijk maar weinig Mac gebruikers zijn, maar dat is natuurlijk geen excuus voor KPN. Zij schrijven immers prominent in de specs dat de dongel voor Windows en Mac geschikt is en op de doos van de dongel staat zelfs een man met een Apple Laptop afgebeeld.

Helaas kwam een van onze lezers er achter dat het installeren van de dongel op een Mac nogal wat zoekwerk vergde en dat de gemiddelde KPN-er hem daarbij niet kon helpen. Zijn verhaal kun je hieronder lezen:

"Geweldig een Dongel (Mobiel Internet Modem 802) waar op de doos groot staat "geschikt voor Mac" en zelfs op de foto een man met een Mac staat.Verbazingwekkend dat er dan geen Mac software is bijgesloten en dat ook nergens staat waar je die kan vinden.

Dan maar op KPN.com kijken. Zoeken op "dongel mac" "dashboard mac" "mac software" bood echter geen resultaat. Een telefoontje met de klantenservice van KPN bleek ook zinloos want die vertelden mij dat ik moest kijken op de website, KPN.nl. Leuk, maar waar dan!?!

Verder zoeken op de KPN site dan maar. Nadat ik zocht op "dashboard" kwam ik op een pagina waar je een "updater" kon downloaden zodat de dongel daarna ook op een mac zou werken. Je moest die update dan wel op een win pc draaien: http://www.kpn.com/mobiele-telefonie/internet-mobiel/mobiel-intern...

Een beetje onlogisch, maar als het werkt. . . Helaas, deze update werkte dus ook niet. Daarna heb ik maar weer met de helpdesk van KPN gebeld. Een andere medewerker vertelde mij vervolgens doodleuk dat ik speciale mac software moest downloaden en niet de betreffende update. Zoeken op download en vervolgens kiezen voor "mobiel internet kaart" en daarna voor "software voor Mac" en toen voor de juiste modem brachten mij het gewenste ISO bestandje van nog geen 2Mb dat in 3 minuten geïnstalleerd was.

Het had mij een hoop ergernis en tijd en KPN kosten bespaard als ze dit direct op de dongel gezet zouden hebben (je kan de dongel als drive benaderen, er staat alleen maar win software en een handleiding op). Een andere tip is om in de handleiding aan te geven hoe onlogisch je moet zoeken om bij de mac software te komen."

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.